0

Д ори кварталните кръчми и малките кафенета вече ще трябва да се съобразяват с изискването за всички заведения за хранене и развлечения, което влиза в сила от 1-ви март, а именно да разполагат с ПОС терминали. 

Промените бяха приети със Закона за туризма още миналата година, но са активни от петък. Мярката важи за обекти, категоризирани с повече от една звезда и бе въведена с цел изсветляване на сeктора. 

Това означава, че собствениците на обекти ще имат още един месечен разход към банката, която обслужва безкешовите разплащания. При плащане с карта в магазин, заведение, хотел или другаде финансовата тежест пада единствено върху търговеца. Произволна проверка на условията за предоставяне/закупуване на ПОС терминал от търговец показва, че таксата е около 1.2% от стойността на покупката. Или, с други думи, при оборот от 50 000 лева например, на банката се полагат 600 лева. Търговецът обаче има и други такси по поддръжката на ПОС терминал. А за клиентите услугата е безплатна. 

Ето защо много търговски обекти въведоха своя политика. Те са сложили минимум за покупката от 5 лева, над който може да се ползва карта. Причината е, че за дребните покупки таксата, която ще плати търговецът, е твърде голяма. Някъде пък отказват да продават единична покупка на кутия цигари с безналични пари, защото при тютюневите изделия търговската отстъпка наистина е малка, а таксата от ПОС терминала допълнително я „изяжда“.

Дали новото изискване ще вдигне цените в малките кафенета, сладкарници и кръчми, предстои да видим. Опитът обаче показва, че бизнесът не търпи луфтове. 

* Източници: marica.bg