0

Р аботодателите ще плащат само първите два дни от болничните на своите служители от началото на следващата година. В момента шефът е длъжен да превежда пари за първите три дни. Това се предвижда да бъде заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, стана ясно от провелата се в четвъртък среща между ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, съобщи БНР. Идеята да бъдат облекчени фирмите бе лансирана още през юли от финансовия министър. Промяната засяга основно работодателите, тъй като се намалява броят на дните, които те трябва да изплащат за сметка на увеличение на разходите за бюджета.

Задължението мениджърите на компаниите да изплащат първите три дни болнични на своите служители беше въведено като временна антикризисна мярка през 2010 година. Работодателят покрива 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, а от четвъртия ден нататък НОИ плаща 80%.

Пенсии

Предвижда се и повишение на така наречената вдовишка добавка, която сега е 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга. За тези, които са починали, преди да придобият право на пенсия, се изчислява на база парите, които биха получавали. Вече стана ясно, че за догодина ще се заложи 5 на сто реален ръст на заплатите и 10 на сто увеличение на пенсиите по швейцарското правило.

Срок

Синдикатите очакват да получат проектобюджетите на държавата, на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. преди 14 ноември. Това каза главният икономист на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Атанас Кацарчев след срещата с премиера и министъра на финансите. Заради местните избори депутатите удължиха срока за внасяне на бюджета за догодина. Проектите за промени в данъчните закони вече бяха обсъдени със социалните партньори.