0

Н ЗОК има пари да плаща на аптеките още месец, ако продължат да им плащат за обработена и изпълнена рецепта, съдържаща до 3 лекарства в бланка, по 5 лева. Това стана ясно по време на срещата на касата с фармацевтичния съюз.

Въпреки продължаващите протести, в рамките на които фармацевтите спират работа за два часа, в четвъртък се проведоха разговори, които продължават и днес, в посока намиране на изход от ситуацията.

СЛЕД ХЛОПВАНЕТО НА КЕПЕНЦИТЕ: Аптеки късат договори с НЗОК

От здравното министерство казаха за „Телеграф“, че до момента само една аптека е подала заявление, че къса договора си с касата. 

Ефекти

Приходите в аптеките са се увеличи с 13%, но разходите са скочили с 20%, коментира пред „Телеграф“ председателят на Националната аптечна браншова организация (НАБО) маг.-фарм. д-р Константин Качулев.

„Новата политика, която беше въведена от април, направи така, че ние сме в преразход, ние сме в икономически дефицит между 5 и 7%“, посочи той. Според него не е редно в средата на годината да се изменя регламентът за разплащане, с който, ако досега една аптека е получавала по 15-20 лева на пациент, по новите правила тя ще получава по 5 лева.

„От 5-7 пъти ще бъдат намалени приходите в аптеката, а ние сме в дефицит. Затова подават заявления за прекратяване на договорите. Тук няма драма, тук има икономическа логика. Някой се опитва да унищожи аптеките, които имат малък финансов ресурс“, коментира Качулев.