0

1425 мвт нови солари с поне 350 мегавата съоръжения (батерии) за съхранение на енергия ще бъдат изградени с финансиране от Националния фонд за възстановяване и устойчивост. Министерството на енергетиката обяви първата от общо 4-те процедури за обществено обсъждане.

Финансиране

Процедурата е насочена единствено към инсталации за производство на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия със съоръжения за съхранение. Безвъзмездното финансиране по механизма е 663 млн. лева и е насочено само към съоръженията за съхранение – батериите, като е разрешено да се покриват само 50% от разходите за батериите на всеки отделен проект. Парите ще се изплатят през следващите години след провеждане на търгове.

Предложения и възражения по критериите на схемата ще се приемат до 6 ноември тази година.

Предвижда се средствата да бъдат разпределени индикативно в четири тръжни процедури - за 570 мвт в комбинация със 150 мвт батерии и още три процедури по 285 мвт със 75 мвт батерии.

За да бъдат финансирани проектите, кандидатите трябва да имат активи на определена стойност, е друго изискване.

Без 6-и блок в АЕЦ

АЕЦ „Козлодуй“ ще работи само с пети блок до декември 2023 г. Вчера централата спря шести блок за годишен планов ремонт. Изключването на ядрената мощност е съгласувано с Централно диспечерско управление към Електросистемния енергиен оператор. Профилактичните и ремонтни дейности са осигурени с необходимите ресурси и квалифициран персонал, съобщиха от централата и ще продължат до края на ноември 2023 г. По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период, обясняват от централата.

Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания.

Протести

Блокадите на магистрала „Тракия" при Стара Загора, Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково продължиха 11-и пореден ден. Документът за подписка за ефективна стачка се консултира с юристи. Основното искане на недоволните остава изтеглянето на териториалните планове за справедлив преход от европейските институции. Те призоваха към национален протест на 12 октомври. Премиерът акад. Николай Денков обаче заяви вчера, че няма как да бъдат изтеглени териториалните планове.