0

Д ДС за хляба и брашното остава 0% до края на годината. Това решиха изненадващо на второ гласуване депутатите по време на извънредното си заседание.

Така те приеха предложението на Бюджетната комисия нулевата ставка да остане, а надценката за продажба на хляб в магазините да бъде до 15%. 

Първоначално в пленарната зала предложенията, касаещи облагането на берачите на гъби, записани в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени и с това отпаднаха и идеите, засягащи хляба и брашното.

По идея на председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев същите предложения бяха гласувани и приети през Закона за хaзарта. Така ДДС на хляба и брашното остава 0% до края на годината, а надценките на хляба – бял, „Добруджа” и типов, може да е до 15 на сто в магазините.

От трибуната обаче Цонев направи уточнение, че тези промени влизат в сила от 1 юли. Ще бъде направено проучване имало ли е ползи за потребителите от нулевата ставка, или те са били само за търговците. Ако се наложи, ще се предложат отново промени.