0

О коло 2000 лева – с около 500 лева отгоре искат спекуланти за новата златна монета на БНБ на тема „100 години Богословски факултет“.

Централната банка я пусна в понеделник за продажба на цена 1470 лева. Само около час след като БНБ отвори врати в интернет се появиха и първите обяви от дребни спекуланти, които искат да изкарат някой лев с препродажба на парата.

Надценката на вторичния пазар е скромна – офертите варират от 1700 до 2100 лева. Единични предложения има за 3800 лева, но те едва ли ще привлекат вниманието на реален купувач.

Чакащи

Пред сградата на БНБ се извиха обичайните опашки, но те не бяха толкова големи, както при пускането на други монети. На стълбите чакаха както колекционери, така и търговци, които разчитат на печалба при препродажбата. Най-големите ентусиасти се появили пред портите на централната банка още към 10 часа предната вечер. Към обяд в понеделник чакаха около двадесетина души. Имаше списък, в който се бяха записали към 100 човека. На час през касите на БНБ минаваха по петнадесетина души. Хора от опашките споделяха, че след пускането миналата година на златната двулевка с Паисий Хилендарски срещу 3755 лева, сега им е много трудно да извадят още 1500 лева за парата с Богословския факултет.

„Едва ли монетата ще поскъпне много при този висок тираж от 4000 бройки“, коментираха още чакащите.

Описание

Номиналната стойност на парата с Богословския факултет е 100 лева, теглото й е 8,64 грама, диаметърът 24 мм. Златната пара има гладък гурт. На лицето е изобразена емблемата на БНБ с годината 1879 година върху лента, а в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност и годината на емисията. На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на СУ, а под нея е изписана годината 1923.