0

С пекуланти пуснаха в интернет на цена 300 лева най-новата възпоменателна монета на БНБ, часове след като си я закупиха от касите на Централната банка срещу 132 лева.

Офертите за сребърната пара „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет“ в платформите за обяви вчера следобед варираха от 235 до 300 лева за брой, като най-високата цена се приема от познавачите за твърде нереалистична.

И за най-новата монета се извиха опашки от ранни зори през БНБ, макар интересът този път да бъде по-вял. Най-запалените се бяха наредили на стълбите пред банката още през нощта.

Интерес

Както „Телеграф“ писа, пред касите на Централната банка се редят вече предимно спекуланти, които искат да изкарат едни лесни стотина лева, препродавайки парата на вторичния пазар. Истинските нумизмати и колекционери вече са кът по опашките. Те предпочитат да дадат малко повече пари, за да попълнят колекциите си, купувайки на вторичния пазар, вместо да чакат с часове пред касите на БНБ.

Именно заради спекулантите БНБ въведе ограничение всеки клиент да може да си купи от касите й само по една монета. Купувачът трябва да има навършени 18 г.

На лицевата страна на новата сребърна възпоменателна монета са изобразени емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, а под нея номиналната стойност "10", цифрите на която са стилизирани стадион и лекоатлетическа писта. На обратната страна на парата е изобразена съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етномотив.