0

П отребителите кредитират топлофикациите с цената на топлинната енергия, която плащат. „Телеграф“ сравни действащата в момента цена на топлинната енергия, одобрена от КЕВР при прогнозни цени на газа и на емисиите, по-високи от действащите месечни и на европейските борси. Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да намали цената на топлинната енергия от 1 януари 2024 г., както изисква съответната наредба за ценообразуване.

Омбудсманът Диана Ковачева е препоръчала същото на регулаторния шеф Иван Иванов и е поискала още на 28 декември спешна промяна на цената на парното и топлата вода, съобщи вчера институцията на обществения защитник. „Телеграф“ също запита комисията дали ще се съобрази с нормативната уредба, но не получи отговор до приключване на броя вчера. „На основание Закона за омбудсмана и във връзка с чл. 22 от Наредба № 5 от 2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия се обръщам към вас с препоръка за спешно преразглеждане на действащите регулирани цени на топлинната енергия с цел тяхното намаление в съответствие с трайното поевтиняване на природния газ и на квотите за въглеродни емисии на международните пазари и в България“, пише проф. Ковачева.

Изискване

Цената на парното и топлата вода трябва да се преразгледа и се предложат нови ценови параметри, ако в продължение на 6 месеца има разлика между месечните цени на природния газ и прогнозната годишна цена, при която е определена цената на топлинната енергия с повече от 15%.

Цената на природния газ от 1 януари е 77,60 лева/мвтч. А цената на топлинната енергия, която потребителите плащат на „Топлофикация София“, е в размер на 137,93 лева/мвтч без ДДС, или с 20% ДДС е 165,516 лева/мвтч. Тя беше определена при прогнозна цена на газа от 97,07 лева на мвтч и средно 88 евро на тон цена за емисиите.

Шест месеца газът е по-евтин, отколкото прогнозния, при който е приета горната цена, и КЕВР още не е предложил корекция в цената на топлинната енергия.

Факти

Битовите потребители са плащали на топлофикациите по завишени прогнозни цени за синьото гориво, съобщава конкретни факти проф. Диана Ковачева. За юли 2023 г. те са платили мегаватчаса по 72,22 лв. вместо по реалната пазарна цена от 60,58 лева, което е с 19,21 процента по-скъпо. За август вместо реалната пазарна цена от 59,67 лева те са дали с 21,03% повече. За септември надплащането е 14%, за октомври е 54,51%. За ноември, когато газът е плащан по 93,34 лева за мвтч, или с 13,66 процента повече, и за декември с 6,65% по-скъпо, съобщава общественият защитник.

„Тези цени не само не са справедливи и икономически обосновани за потребителите, но са силно деформирани и изцяло в полза на топлофикационните дружества, осигурявайки им неоснователно високи приходи за покупката на основното гориво природен газ, както и за заплащане на квотите за въглеродни емисии“, е категорична проф. Ковачева.