О нлайн платформа спасява непродадена храна, като дава възможност на заведения, вместо да я изхвърлят в кофата за боклук, да я пуснат в приложението с намаление от минимум 40%, като то може да достигне до 99%, но средно отстъпките варират между 45 и 50%. Това каза пред „Телеграф“ създателят на FoodObox Джейн Димитрова. Тя посочи, че от старта на приложението преди 19-20 месеца са спасени над 7 тона храна, което се равнява на около 15 000 кутии, като повече от половината са спасени само през последните 6 месеца.
Избор
Димитрова обясни, че в платформата има около 500 профила обекта, предлагащи различни храни, като печива и сладкиши, хранителни продукти, ястия. Има предложения също така за вегани и за вегетарианци. „Сваляш приложението, виждаш на картата обектите около теб. Може да използваш филтри за часови диапазон за вземане, както и за тип храна. След това се запазва кутията и се отива на място в обекта“, обясни Димитрова. Тя уточни, че услугата е достъпна в София, Пловдив, Варна, а от януари и в Букурещ. По думите й в следващите 2 години планират да достигнат около 2000-2500 обекта, защото планът им е да включат големи ритейлъри и супермаркети, от които ще могат да се закупуват печива и сладкиши, пресни колбаси, млечни продукти и продукти от топла точка, ако имат такава.