0

С урвачки, изработени от клончета на слива и черница, се продават дни преди настъпването на новата година.

Това установи проверка на „Телеграф“ в обяви качени в социалните мрежи.

Според обичая обаче клончето, с което се извършва ритуалът по сурвакане за здраве и берекет, трябва да е от дрян. Сурвачката се украсява с вълна, сушени плодове, орехи и други храни. В момента масово в интернет се предлагат сурвачки, като цената им зависи от размера на колонката, както и от украсата по нея. Има обаче и сурвачки, изработени от клони от джанка, които са между 1 и 5 лв. Те са по-евтини от тези с клонки от дрян. Например 60 см дрянова сурвачка, украсена по традиционен начин, струва между 15 и 18 лв. Тази, направена от клонка на друг вид дърво, е между 10 и 15 лв.

По пазарите

По 12 лева се продават сурвачките, произведени по традиционния начин, по сергиите в града. Между 5 и 10 лева струват клонките, украсени с цветен целофан. В интернет пък вървят по 3 лева за брой на едро при покупка на минимум 10 броя.

Разновидности

Има всякакви размери, като те започват от 20-30 см и стигат до 60-70 см. За украса се използва прежда, вълна, ошав, сушени чушки, минигевречета и други.

Също така се предлагат и клонки от дрян за желаещите да си направят сами сурвачка. Цената на колонката е 8 лева.

Според народната традиция сурвакането се изпълнява само от момчета, на които се дават пари или лакомства. Обичаят със сурвакането се прави за здраве и берекет.