0

Б езплатна доставка, но само ако платим предварително, е сред най-новите условия, които предлагат онлайн търговци, показа проучване на „Телеграф“. В случай че направим поръчка и се издължим на момента с карта, над определена сума има безплатна доставка. Ако обаче искаме да купим продукти за същата стойност, но желаем да платим в кеш в момента на доставката, се начисляват между 4 и 6 лв. допълнително.

Бонус

Бонус за клиента освен за плащане с карта се дава и за поръчка до офис на куриерската фирма. В някои случаи само тогава доставката е без пари, независимо на каква сума е поръчката. В популярен сайт за обувки например трябва да платите 5,50 лв. за доставка, ако сумата е под 69 лв. Ако се издължите с карта, получавате 1 лв. намаление като бонус. За поръчки над тази сума доставката е безплатна, само ако сте платили предварително и искате да вземете стоката си от офис. Други онлайн търговци имат такса от 1-2 до 3 лв. за наложен платеж за всички поръчки, независимо от тяхната стойност. Има и магазини, които искат такса за плащане в брой в процент от стойността на стоката - в някои случаи трябва да се доплати 1,5 на сто от цената на поръчката, в други случаи стигат до 2 процента и отгоре.

Потребители

Има потребители, за които е важно стоката да пристигне на адрес, без значение каква такса ще платят. Много от хората обаче си правят сметка на каква сума ще бъде доставката им и е възможно да се откажат от цялата поръчка заради допълнителните такси, коментираха онлайн търговци. Някои интернет магазини имат и различни тарифи за предоставяне до адрес на продукти с различна стойност - колкото по-скъпа е поръчката, толкова по-евтина е доставката.

Текст под снимка: В някои случаи доставката е безплатна само ако платим с карта. Снимка: ISTOCK