0

К олекционери се редят пред БНБ, за да закупят възпоменателна медна монета по повод 125-годишнината от рождението на Димитър Талев.

Монетата изобразява 2 лв. и цената ѝ при пускане в обращение е на стойност 54 лв.

Георги Евтимов, който е колекционер от 2 г. заяви, че ще я запази за себе си. Мартин Иванов също поясни, че ще присъедини към колекцията си монетата на Димитър Талев.

“Събирам всякакви монети на видни български личности”, каза той. Веско Георгиев подчерта, че “Железният светилник” е знаменит роман, който той е чел в училище и се интересува от творчеството на Димитър Талев.

“От 2015 г. събирам монети, всички тях ги пазя за себе си и няма да ги продам”, уточни Веско Георгиев. Александър Кипрински също поясни, че ще запази възпоменателната монета по случай 125 години от рождението на Димитър Талев за себе си. “От година събирам монети, вече имам на Христо Ботев”, каза чакащият пред БНБ.

БГНЕС

До края на работния ден на 21 август 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, Тексим Банк АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове, като лицата трябва да имат навършени 18 години.