0

С тотици аптеки в страната хлопват кепенците в сряда.

Те няма да работят от 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването  и Националната здравноосигурителна каса, информира Инициативният комитет на фармацевтите в страната.

Фармацевтите са недоволни от факта, промените ще доведат до големи затруднения за тях и пациентите.

Болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а самите те ще получат само част от предвидената такса.

Предложението на фармацевтите е да се преосмисли предложеният текст и да не се правят прибързани корекции, които ще създадат още по-голям сблъсък с интересите на всички участници в процеса на обслужване на населението с лекарства разплащани от фонда. 

„Освен това тенденцията все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които аптеките  нямат  право на надбавка, е плашеща. Тя ще доведе до фалит на голям брой аптеки, защото те работят основно с пациенти, които разчитат на Касата.  Тоест, този процес  се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Таксите не са решение", се казва в писмото, подписано от Аделина Любенова – председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.  

„Нека тези политици, които са го предложили да понесат своята обществена отговорност. Не сме съгласни и с твърдението, че тази промяна се прави  за реализиране на по-пълна терапия, включително и възможност да се добавят нови медикаменти към нея. Идеята да се изпълнява частично рецептата според нас  ще доведе до напрежение и ще затрудни достъпа", се казва още в писмото.

Любенова подчерта, че към момента пациентите са недоволни, защото лекарствата за ССЗ не са безплатни. Те доплащат за предписаните им терапии, защото Касата разплаща само най-евтините лекарства. Предложението на фармацевтите е да се преосмисли предложения текст и да не се правят прибързани корекции, които ще създадат още по-голям сблъсък с интересите на всички участници в процеса на обслужване на населението с лекарства, разплащани от фонда.

Няма да работят аптеките в областите София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и др.