0

З акупуването на тютюневи изделия и алкохолни напитки заедно с храната с ваучерите, предоставени от работодателите, отпада като възможност. Ако досега клиенти на магазини са успявали към покупките си за трапезата да платят и кутия с цигари или бутилка с алкохолна напитка, сега с електронните ваучери това е невъзможно. Причината е,софтуер на търговците, който отчита както средството за плащане, така и покупките, направени с него, обясни Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, пред „Телеграф“. Тя посочи, че в някои магазини имат отделна програма за плащането с ваучери, с която не се допуска продажбата на тютюневи изделия и алкохолни напитки. Обущарова коментира, че както досега, така и занапред плащането на алкохол и цигари с ваучери за храна е абсолютно забранено и това не се променя. Досега обаче в някои обекти тези покупки минават на касата.

Гаранция

Читатели на „Телеграф“ споделиха още, че при покупка на електроуред с ваучери за храна им отпадала гаранцията. Според експерти обаче тези ваучери трябва да се използват само за покупки на храна, тъй като се третират като социална придобивка. В някои търговски обекти закупуване на перилни препарати и дрехи не са позволени, ако се плаща с ваучери за храна, показа проверка на „Телеграф“.

Оператори

Обущарова коментира, че към момента над 750 000 души получават ваучери за храна на различна стойност. Има общо 11 оператора, лицензирани да предоставят електронни ваучери, както и хартиени, но 3 от фирмите, занимаващи се с такава дейност, не са поискали лиценз и се очаква в срок до 1 година да отпаднат от този бизнес. Те ще продължат да работят, докато не бъдат осребрени всички издадени от тях ваучери. От 1 юли обаче работодателите трябва да предоставят само купони на електронен носител, за да ползват данъчно облекчение.