0

С лед дълги години с почти изцяло ориентирани на запад дестинации през тази пролет полети на изток ще са хит от летище София, научи „Телеграф“.

На 20 април стартира първата в историята редовна авиолиния от София до столицата на Саудитска Арабия - Рияд. Полетите ще са два пъти седмично и вече са в продажба. Интересът към дестинацията е огромен, тъй като Саудитска Арабия едва наскоро обяви стратегия за отваряне към света и инвестиции в туристическия сектор с цел утрояване броя на чуждите туристи до 2030 г.

Традиции

Традиционно страната е дестинация основно за мюсюлмански поклоннически туризъм към градовете Мека и Медина, но от няколко години насам развива и входящия си пазар за всякакви култури основно към модерния и търговски ориентиран Рияд. Интересът към дестинацията се засилва и от възможността футболните фенове да гледат на живо Кристиано Роналдо, който наскоро сключи договор с местен отбор.

Дестинация

Само няколко дни по-късно, на 29 април, за пръв път полети започват и по новата редовна линия до столицата на Армения - Ереван. Дните, в които ще се изпълняват полети до средата на юни, са сряда и неделя, а след 12 юни - във вторник и събота.

Столицата на Армения е поредната нова дестинация от София, заявиха от летище София. В източна посока пътуващите вече се възползват и от дестинацията Абу Даби, докъдето има полети три пъти седмично. От летището припомниха и че пресни нови дестинации са Стокхолм, Хамбург, Вроцлав, както и Осло. „Разширяването на полетната мрежа е важно за нас, защото развива не само летището и авиокомпаниите, но и пряко помага на местния бизнес да расте“, коментира шефът на летището Хесус Кабайеро.