1

Близо с 2 лв. скочи цената на краставицата от началото на протестите досега, показа проверка на „Телеграф“. Вчера в кварталните магазини зарзаватът вървеше между 5,50 и 6 лв. за кг, а в края на седмицата според бюлетина на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) има цялостно поскъпване на зеленчуците, предимно оранжерийния внос. Статистиката показва, че кило домати на едро в края на седмицата са се покачили до 3,56 лв./кг,  кило краставици до 3,45 лв./кг, а картофите до 1,28 лв. на едро. Справка за цените на дребно през февруари миналата година показва, че средната цена на краставиците е била около 5 лв. за кг, като изключим един огромен пик от 8 лв. за кг на едро, отбелязан на Нова борса-Бургас. 

Тенденция 

Ще поскъпват ли още пресните зеленчуци? Преглед на цените от вчера – вторник, 13 февруари, на Нова борса-Бургас, сочи, че можем да очакваме стремителни изненади. Така например, ако по рафтовете вчера краставиците вървяха между 4 лв. и 6 лв. за кг, то на едро в същия ден цената вече беше стигнала 4 лв. Това означава, че днес същият зеленчук е напълно възможно на дребно да удари 6 и 7 лв. килото в зависимост от крайната надценка.  

Спекулации 

Не може да се каже, че фермерските протести са причина за поскъпването, е мнението на всички по веригата от оранжерийни производители до търговци. Някои от тях обаче не изключват възможността отделни сергии в по-богати квартали да използват нестабилната ситуация, за да надуват числата.  

Доставчици на дребно в района на Южния парк в София обясниха пред „Телеграф“, че основната причина за поскъпването през февруари на тези зеленчуци е като цяло липсата по това време на български оранжерийни краставици и домати, които да се противопоставят на доставките отвън. Могат да се намерят и родни, но те са много малки количества, а най-голямата оранжерия в страната изнася основно за Холандия от дълги години насам, въпреки че нейни краставици могат да се намерят в някои супермаркети в момента. 

Причината за поскъпването на другите плодове са разходите за съхранение в хладилници, като за ябълките и крушите например, което всеки месец ги оскъпява.  

Гърция 

На нашия пазар през зимата най-предпочитани като вкус и качество са гръцките краставици, единодушни са продавачи. Има и турски, които са по-евтини, но не издържали на качеството на гръцките. Според тях заради скъпата енергия и торове фермерите покачват цените, а вероятно едрите доставчици слагат по 10-12 евроцента надценка на кило. Според български оранжерийни производители обаче тези, които доставят за големи магазини, от няколко години не са си покачвали цените, на които изкупуват от тях, въпреки че цените на щандовете растат. 

Надници 

Марин Генуров от УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, която е член на Българската аграрна камара (БАК) свърза поскъпването и с дефицита на работна ръка у нас. Той разкри, че точно когато фермерите имат най-много нужда от работници, надниците могат да минат и 100 лв., което вдига себестойността. Иначе нормалните се движат между 40-50-70лв. на ден.

Според него цените са скочили двойно отпреди две години заради войната и повишените цени на енергоносителите, както и поради отказа на родните оранжеристи да произвеждат в този период, понеже няма да заложат продукция, ако не знаят цената на газа. Той обясни, че ако искаш да произвеждаш зеленчуци през зимата, трябва да заявиш предварително още през октомври количества газ, които ще употребиш, и ги заплащаш предварително. Никой не иска да рискува, защото ако иска да се откаже да ползва газа и да не засажда, плаща наказателни такси за това, че е заявил количества, а не ги е употребил. Ако употреби повече, пак плаща наказателни такси. Така производителят е притиснат и не иска да рискува“, каза браншовикът.  Той допълни, че от 2 години се опитват да преговарят с Министерството на земеделието за целево  подпомагане, така че да имат спокойствие и предвидимост. 

Специален зеленчук  

В последните години към отглеждането на краставици в Западна Европа има огромен интерес, сочат анализаторите на пазара, защото се оказва доходоносен зеленчук особено в зимните месеци. Търговци разкриха с чувство за хумор пред „Телеграф“, че тя се смята за „леката жена“ сред зеленчукопроизводителите. Причината е, че ако днес килограм може да върви по 6 лв., то утре да се срине на 2 лв., ако времето се затопли, защото тя обилно почва да ражда, но на следващия ден изведнъж да спре, ако стане студено и това я прави непредвидима.