0

Т аксите за дялово разпределение на топлинните счетоводители се увеличават с между 6 и 11 лева за тристайно жилище през сезон 2023/2024. Това се вижда от публикувана таблица с новите цени на услугите, минимален пакет, на страницата на „Топлофикация София“. В нея са вписани цените без ДДС на 11 фирми за дялово разпределение, сред които и самото дружество, което е доставчик на топлинна енергия. При повечето топлинни счетоводители таксите се увеличават. Така годишно за обслужване на партида в София цената е между 7,18 лв. и 19,56 лв. без ДДС. Цените за отчет на разпределители пък са от 3,25 лв. на уред годишно до 4,10 лв. За измерване на показанията на водомерите за топла вода пък таксата започва от 2,28 лв. за уред и стига до 4,10 лв. Отчитането на топломерите пък струва от 3,36 лв. до 6 лв.

 

Пакет

С новите цени таксата за обслужване на уредите в тристаен с три разпределителя и водомер за клиенти на „Бруната“ се вдигат от 31,14 лв. общо годишно с ДДС на 38,82 лв. Това е със 7,68 лева повече спрямо миналия сезон. Домакинствата, които са абонати на „Техем“, която държи най-голям пазарен дял в София, вече ще им таксуват по 40,75 лв. годишно за същия брой уреди. За сравнение миналия сезон таксата за обслужване е била 34,56 лв., което е с 6,20 лв. по-малко. За домакинствата, които са избрали за топлинен счетоводител „Термокомплект“, пък таксата скача от 27,65 на 39 лв. с ДДС за три разпределителя, водомер и партида.

Услуга

В таксата за дялово разпределение освен отчета на уредите влиза и изготвяне на изравнителна сметка, корекции при отчета. Новите цени са определени за година като общата сума, която плащат домакинствата, зависи от броя на уредите, които са им монтирани. Например в по-малките жилища има един или два разпределителя. А в тези, които радиаторите са демонтирани, не се плаща такса за отчет на разпределителите, а само за водомера за топла вода. Таксите за обслужване на разпределителите се разделят на 12 вноски и се включват в сметките за топла вода и отопление.