0

60 декара нива в Добруджа струва, колкото 47 кв. м. панелен апартамент в столичния квартал „Люлин 1“. Това показва справка на „Телеграф“ на цените на имотите и данните за пазара на земеделска земя на Националния статистически институт (НСИ). В конкретния пример става дума за едностаен панелен апартамент, който се продава за 76 000 евро, или близо 150 000 лева. Според статистиката земеделската земя в североизточния регион е най-скъпа и стига 2500 лева за декар. Така за покупката на жилище в София ще са необходими 150 000 лева, колкото струват и 60 декара земеделска земя в района на Добруджа.

Разлика

Разликите в цената на земеделската земя обаче са доста големи. Най-евтина е в южен централен, където декар струва 679 лв. В югозападния, където попада и столицата, нивите са малко по-скъпи и декар струва 689 лв. Така 217 декара нива в Софийско струва, колкото едностаен в столицата.
Най-близко до цените в Добруджа или в Североизточна България са цените на земеделската земя в района на Северен Централен, където средната стойност на нивите е 1761 лв. за декар.

Увеличение

От данните на НСИ става ясно, че през 2023 година е налице повишение спрямо предходната година в цената на сделките с ниви във всички статистически райони, като средното за страната е 12,6 на сто, с изключение на Южен Централен район, където е регистрирано намаление с 4,1%. Най-висока е цената в Североизточния район - с 22,4% повече спрямо предходната година. В Северозападния район цената на сделките с ниви отбелязва повишение и достига 1638 лв. на декар, където ръстът е със 7,4%, в Северния централен район – с 11,8%, в Югоизточния район – 1185 лв. на декар - с 8,1%, а в Югозападния район ръстът е със 7,2 на сто.

За последните осем години цената на земеделската земя в най-желания район на България се е удвоила. Най-голямо увеличение има обаче в Югозападна България, където през 2016 година средната цена на сделките е била 228 лева, а през 2023 година стига 689 лева за декар. Като цяло поскъпването на земеделската земя в цяла България през периода от 2016 до 2023 е двойно.

По-високите цени са за ниви, но не и за пасища. При тях за 8 години цената е скочила от 271 на 388 лева, което е ръст с малко повече от 100 лева.

Въпреки драстичното увеличение на цените на земята има намаление на рентите на годишна база. През 2023 година средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 62 лв., което е с 1,6% по-малко спрямо 2022 година, а за затревени площи е 25 лв., което е с 3,8% по-малко спрямо предходната година.

Продаваш жилище на морето, купуваш паркомясто в София

Цените на гаражите в София чупят рекорди заради проблема с паркирането в града. Така се раждат и невероятни цени на помещенията за колата. Поредният пример за абсурд е за сделка, която направил столичанин - да продаде втория си имот на морето, за да си купи паркомясто. Става въпрос за нова сграда, която се намира в столичния квартал „Банишора“ и разполага със свободни паркоместа на етажи. До тях се стига с асансьор с чип. Цената на 20 квадрата място в сградата е 25 000 евро, а мъжът е продал гарсониера в Равда за 30 000 евро. Имотът е купен незабавно, тъй като е на брега на морето, с тераса, спалня и хол с кухненски бокс и се намира на 2 минути от плажа.

27 000 евро за ново строителство в „Меден рудник“

30 квадрата жилище се продава в българския квартал „Меден рудник“ за 27 000 евро. Жилището е на плоча, няма нищо в него и е подходящо за хора, които искат сами да го устроят. В районите, които са в по-голяма близост до центъра на града, цените започват от 45 000 евро. За 76 000 евро пък може да се купи с цел инвестиция обзаведено студио в комплекс от затворен тип в квартал „Зорница“ Студиото е регистрирано като апартамент за гости, с много висока доходност от наем с целогодишна заетост. Намира се близо до морската градина, а в комплекса има два външни басейна, фитнес, ресторант, детска площадка. Такса поддръжка е 30 лв. на месец. Разполага и с голям безплатен паркинг до сградата.