0

П анелка в краен столичен квартал излиза колкото три луксозни жилища в Пампорово. За 45 000 евро може да купите голям двустаен от 80 квадрата в курорта, показа проверка на „Телеграф“ сред няколко брокерски агенции. Най-скъпи са ваканционните апартаменти край Боровец. „В района има дефицит на жилища“, съобщи за „Телеграф“ Красимир Фунтаров, управител и старши брокер в офис на агенция за недвижими имоти в Самоков.

Евтино

Според брокерите най-ниски са цените в Пампорово, защото там има и най-голям избор на имоти. „Най-добрите цени в района са между 500 и 700 евро на квадрат“, коментираха брокери. И изтъкнаха, че за сравнение панелките в столицата са със средни цени, които тръгват от 1000-1500 евро на квадрат.

Оферти

Сред офертите за имоти в Пампорово е просторен луксозен необзаведен апартамент от 80 квадрата за 45 000 евро в затворен комплекс. За 41 500 евро може да се купи и голямо студио от 60 квадрата в същия район. Предлага се и двустаен от 56 квадрата на 300 метра от ски пистите за 40 000 евро. По-скъпо е в Боровец. Там за 60 000 евро ще вземете имот със същата квадратура, с каквато бихте купили в Пампорово с 15 000 евро надолу. Многостаен апартамент или мезонет в Боровец пък излиза колкото тристаен в нова кооперация в столичен квартал, или около 150 000 евро. В Банско цените са близки до тези в Боровец. Тристаен от 87 квадрата на 500 метра от лифта може да се купи за 76 000 евро.

Дефицит

Основна причина за високите цени край Боровец е дефицитното предлагане, обясни за „Телеграф“ Красимир Фунтаров. Той обясни, че поскъпването е заради голямото търсене и малкото предлагане. Стойностите са по-високи в момента от стандартното. Изборът е по-малък в района, уточни той. И изтъкна, че има интерес към ваканционните имоти, а кандидат-купувачите са основно българи. Има ръст на продажбите, подчерта Фунтаров. По думите му повишението на цените е от  50% до 100% в последните години. Купувачите са 99% българи. Продавачите са смесени. Има много чужденци, които са купили имоти у нас с цел инвестиция преди 15 години и сега ги продават. Основно са англичани и ирландци. Предлагането става все по-малко. Излизат много малко нови обяви, а наличните имоти се продават лека-полека, каза още Фунтаров.

Търсят да няма такса поддръжка

Таксата поддръжка е сред основните компоненти, които клиентите искат да няма за имота, за да го купят,  разказаха имотни агенти. Въпреки че тя е по-ниска в ски курортите от тази на морето, остава спънка в някои продажби, категорични са брокери. В Пампорово например таксата поддръжка за година върви около 12 евро на квадрат за апартамент или студио в луксозен комплекс. По морето за същия тип имот ще ви вземат 15 евро на квадрат. Според имотни експерти таксата поддръжка е спънка, но често клиентите правят компромис и купуват имота, въпреки че трябва да я плащат. Причината е, че търсят определени условия като наличие на басейн, фризьорски салон и магазин в сградата, а жилищата в подобни кооперации винаги се продават със задължителна годишна вноска за чистач.

Поскъпването ще е с до 10%

Около 10 на сто се очаква да е ръстът в цените на ваканционните имоти до края на годината. Това съобщи за „Телеграф“ Красимир Фунтаров, управител и старши брокер в офис на агенция за недвижими имоти в Самоков. Цените надали ще спаднат от това, което са в момента, допълни експертът. Може да има лек ръст. Говорим за ваканционните имоти. Оттук натам няма да е повече от 10%, уточни още той. И припомни, че миналите години ръстът е бил сериозен. Негови колеги от района на Банско и Смолян също потвърдиха, че заради увеличенията от минали години сега имотите все още остават скъпи. За сравнение преди точно 10 години за 15 000 евро можеше да се намери едностаен от около 35 квадрата в Банско или Боровец. В момента цените за жилище от същата площ започват от 30 000 евро. Може да намерите и имот за 26 000 евро, но тогава ще става дума за маломерно студио с едно общо помещение, в което има кухненски бокс, спално легло и малка маса с фотьойл и малка баня с тоалетна.