0

„Топлофикация София“ отчита печалба от 47,708 млн. лева към края на февруари, докато към същата дата миналата година дружеството е било на загуба с 80,63 млн. лева.

Има по-малко приходи, но много по-малко разходи. Разходите за персонал в дружеството обаче са с близо 27% по-високи, отколкото преди година.

Общите приходи на столичното парно са паднали с 42,162 млн. лв., или с 11,9% спрямо същата дата на миналата година.

Приходи

Приходите от борсовите продажби на енергоефективен ток са с 25,837 млн. лева по-малко, което е намаление с 45,1%. Това се дължи на по-ниската борсова цена на тока през тази година. Продаденият ток е също по-малко с 4,9%.

Топлофикация има приходи и от изплатената му от Фонда за сигурност на електроенергийната система премия за продадените количества еленергия на борсата. Тази година премията е малко по-ниска спрямо м.г. Така приходите от фонда са 11,9% надолу.

Приходите от продажбата на топлинна енергия са само с 1% надолу. Причината е, че времето е било по-топло.

Другите приходи - от дялово разпределение, от неустойки по просрочени вземания, от обезценени търговски вземания и от външни фирми, са се увеличили с цели 32,8%.

Разходи

Разходите на „Топлофикация София“ към 29 февруари 2024 г. са 263,602 млн. лева. Те са спаднали със 170,473 млн. лева, или с цели 39,3%. Разходите се формират от изхарчените пари за газ, закупуване на квоти за въглеродни емисии, за вътрешни услуги, разходи за персонал, за неустойки по договора с „Булгаргаз“, за лихви и неустойки по дългосрочния дълг към БЕХ.

Според отчета с 26,6 процента общо са скочили разходите за заплати. Това обаче не може да се обясни само с ръста на минималната работна заплата от 780 на 933 лева. Не е ясно и как топлофикационното дружество е осигурило средства за увеличението на разходите за персонал от 1 януари 2024 г. в размер на 26,6%, тъй като Комисията за енергийно и водно регулиране не ги е заложила в цените.