0

Ц яло денонощие по-рано можем да получим пратката си, ако я поръчаме до курорт на морето, показа проучване на „Телеграф“.

Пестим 24 часа и в същото време плащаме същата сума, както ако ни я доставят в София. Заради това хората масово поръчват различни стоки, докато са на морето, и след това се прибират от почивката си със свръхбагаж, разказаха куриери.

Удобство

Удобството е основната причина много хора да пазаруват онлайн и да искат куриерите да им доставят пратките в курортите. В много от случаите клиентите посочват конкретен адрес – например къща за гости, в която са отседнали. Ако се случи така, че вече да са на плажа, казват, че искат стоката да отиде в офис до поискване. Разликата с по-големите градове е, че куриерите там са претоварени и ако искаш пренасочване на пратката, ще я получиш едва на следващия ден. „Бях в Созопол и исках пратката ми да се пренасочи от адрес към офис. След по-малко от час тя вече беше готова за взимане от офис на фирмата в курорта. Ако това се беше случило в София, щях да мога да си я взема най-рано на следващия ден сутринта. Освен това в офисите в курортите рядко има опашки от чакащи“, разказа Наталия Денева, която тази година е избрала Южното Черноморие за отпуската си.

Поръчки

Според куриерите хората поръчват най-често дрехи и книги на морето. Пратките не са чак толкова тежки. Поръчват се и различни храни за домашни любимци, тъй като много хора взимат кучетата си с тях на морето. По-удобно им е храната да им пристигне на място, вместо те да я носят по пътя на отиване, дори да са с автомобил. Най-малко туристите поръчват обувки. Много са доставките и на различни електроуреди по курортите, но те се правят основно от собствениците на хотели и къщи за гости. Напоследък имахме много доставки на бойлери и сушилни, разказаха куриери от Бургаско. Има и хора, които си изпращат сами, преди да заминат, до офис на поискване по-големи предмети като бебешки колички например, за да не ги носят от София. Така, когато пристигнат на място, си ги взимат и не се товарят.