0

Д растичен скок има челядинката от полето до пазара. Това установи проверка на „Телеграф“.

Килограмът от вкусната и най-масова гъба тази година е с два лева по-скъп – ако миналата година се купуваше от берачи за осем лева, сега е десет. Но до сергията, независимо дали на пазар или върху кашон на земята, гъбата поскъпва няколко пъти. Така проверката ни установи, че масово продавачите по тротоарите предлагат челядинките в разфасовки от кофичка кисело мляко, като за нея искат по десет лева.

Разфасовки

По 29,60 лева в търговската мрежа се продава килограм замразени челядинки, които след размразяването се спихват и стават много по-малко. По 24 лв. върви килограмът в друга мрежа от магазини, но там челядинката се предлага в пакети от по две и половина кила и не се дели. В Казанлък килограмът е 10 лв., във Велинград и Пазарджик - 12 лв., а в Кюстендил – от 15 до 20 лв. По магазините има и разфасовка от 125 грама пресни гъбки за 8,69 лв.

Покрай дъждовете реколтата от челядинки в момента е много богата. Повечето търговци рекламират стоката като набрана в екологично чист район, но както и при копривата никой не знае дали стоката не е откъсната в най-прашния участък до магистралата, така че се препоръчва гъбите да се мият добре, особено ако ще се сушат или замразяват, а не са за непосредствена консумация.

Данък

В края на април на второ четене в пленарната зала депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и ДПС той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, ДПС и ИТН), но 102 гласуваха против (ПП-ДБ, „Възраждане“ и „БСП за България“). Според депутата от „Възраждане“ Даниел Петров предложените мерки за отмяна на т.нар. алтернативен данък били антисоциални в сравнение със сегашния режим и създавали риск за злоупотреби. Той смята, че промените биха накарали берачите на гъби да работят на тъмно и посочи за пример данъчни измами чрез фиктивни берачи на трюфели.

Ексминистърът на финансите Асен Василев пък обясни, че алтернативният данък бил въведен след четиримесечни разговори с берачи на гъби и трюфели и фирми, които се занимават с изкупуване и износ. Той изтъкна, че приетото с гласуването на държавния бюджет за 2024 г. законодателство включва пенсионно и здравно осигуряване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и така 50 хил. души „излизат на светло“. „От една страна, се запазват данъчните постъпления, от друга страна – имаме 50 хил. души, които са осигурени – здравно и пенсионно“, каза Василев.