0

С метната палата ще одитира фирмата, която поддържа столичното метро - “Метрополитен”, както и събирането на акцизи от Агенция “Митници”. 

Двата одита са включени в годишната програма на контролната институция за 2024 г., приета на тържествено заседание преди Коледа. 

План

Планирани са общо 370 нови одитни задачи през новата година. В програмата одитите за съответствие при финансовото управление са 38. 

Сред набелязаните задачи са проверки за възникването и управлението на държавния дълг, държавногарантирания дълг и използването на дълговите инструменти в Министерството на финансите за 2022-2023 г.

Последният такъв одит е за периода от 2013-2014 г., а темата е особено чувствителна и от засилен обществен интерес в условията на световните кризи, предизвикани от пандемията Ковид-19, войната в Украйна и Близкия изток, цените на енергийните ресурси и свързаните с това реформи в различни сектори на икономиката, посочват от палатата.

Одитите на изпълнението са 4. 

Данъкоплатци

Ще бъде проверено администрирането на приходите от големите данъкоплатци.

Приходите от акцизи е друг планиран одит, който ще бъде извършен в Агенция „Митници“. 

Специфичните одити са 9, като сред тях са одити на болница „Лозенец“, „Метрополитен“ ЕАД, ДП “Радиоактивни отпадъци“.

Ще бъдат извършени и задължителните одитни задачи по Закона за Сметната палата на отчета за изпълнението на държавния бюджет, бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление, одитите на изпълнението на отчетите на държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Сметната палата очаква да назначи нови одитори през 2024 г. и така да повиши капацитета си за повече проверки, посочват още от институцията.

Програмата ще бъде внесена в Народното събрание съгласно изискванията на специалния закон.