0

С лужебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток".

Решението

Това стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София. 

"Още от сутринта сме взели мерки от нашата компетентност, на подпис сме приели постановление на МС и решение за 200 млн. от бюджета, които да влязат в капитала на БЕХ и оттам - в капитала на "Мариците". Сега, за да сме в съзвучие и с решението, прието от народните представители, още днес ще допълним с нови постановления и решения за още 50 милиона". Това каза след срещата премиерът Главчев.

Премиерът Главчев и министри след срещата с енергетиците и синдикалистите

 Премиерът Главчев и министри след срещата с енергетиците и синдикалистите
БГНЕС

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов: допълни, че отпуснатите от държавата средства ще бъдат изразходвани от "Мини Марица-изток" .

"Всички знаем, че това е един от механизмите за неразумно разходване на средства", каза още той.

Решението е средносрочно и затова говорим за следващите 4-5 години и затова говорим за този ресурс да бъде заделен в държавния бюджет", каза от своя страна министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Протестът

Под прозорците на властта енергетиците и миньорите от въглищните региони в страната спретнаха протест  В организацията участваха и синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Протестиращите искаха експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия.

Малко преди обед енергетиците и миньорите бяха допуснати в сградата на НС, за да наблюдават дебата.

Целият периметър в Триъгълника на властта беше блокиран.

Представителка на КНСБ обясни, че протестиращите искат да имат предвидимост за своето професионално развитие. „Тази подигравка с хората трябва да спре. През шест месеца, през три месеца в продължение на години никой от тях не знае какво ще се случи с него от утре, от 1 юли”, каза протестираща.

Друг представител на недоволните поиска да се даде време на българската енергетика да може да се регулира.

"Хората очакват да имат яснота", каза представител на енергетиците. 

Срещите

Председателите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски са се срещнали с протестиращите миньори и енергетици в сградата на Народното събрание.

Това съобщиха от ГЕРБ в страницата си във Facebook. "Обещано и изпълнено", са заявили двамата политици на разговорите, информира NOVA.

В ранния следобед протестиращите влязоха на среща в Президентството. На нея Румен Радев призова народните представители да отхвърлят либерализацията.

„Знаете, че президентската институция винаги е била отворена за вас и винаги сме подкрепяли справедливите искания на българските енергетици. Много е важно в днешния нестабилен свят максимално използване на български ресурси, на български мощности и технологии, включително на български научен капацитет и научни разработки. Ние сме подкрепили всичко това не само на думи, но и на дела. И аз, като президент, и чрез служебните правителства, които назначавах до момента. Както всички знаем, проблемите в българската енергетика се трупат един след друг. Точно затова служебното правителство на Гълъб Донев, въпреки че не му е работата, разработи една много подробна и ясна стратегия", заяви държавният глава.

От своя страна представителите на енергетиците благодариха на президента за поканата на „Дондуков 2". 

По време на срещата зам.-председателят на КНСБ Огнян Атанасов заяви, че тяхната синдикална организация е била обвинена от партия „Възраждане”, че „продават и затриват българската енергетика”. „Ние ще реагираме на това в следващите дни”, каза Атанасов.

Позицията на президента

Според президента Румен Радев основният въпрос е как да се запази автономността, която ни дава въглищното производство при прехода към нови технологии. „Ходих в Минногеоложкия университет да гледам проучвания как да съхраним "Марица изток" като енергийното сърце на България, дори с нови технологии регионът да запази своя профил. Енергетик не се става за два дни. Т

ам има кадри, има традиции. Има много нови технологии, обсъждали сме. Най-важното е да съхраним хората и да се насочваме постепенно към новите технологии, които ще ни дадат предимство. Там имаме и природни условия и те трябва да се използват”, обясни държавният президент. „Може ВЕИ да се слагат там, може нови инсталации за водород да се слагат, но разбягат ли се хората, това ще стане много трудно”, обясни Радев.

„Не съм сигурен дали тази една година ще стигне и така ще си работим на парче, защото всичко, с което сега се занимаваме, е работа на парче.

Ще продължаваме да се борим да въведем нещата в някакъв нормален вид, в нормален ритъм, но това нещо става, когато го вършиш с хора, които имат знания, разбирания, отговорност към това, което вършат”, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.