0

2,3 млрд. лева европейски пари са разплатени към средата на юли на общини, бизнес и неправителствени организации за проекти за води, въздух, отпадъци и биоразнообразие.

При договорирани 3,8 млрд. лева за миналия програмен период на ОП „Околна среда“ това са 70 процента изпълнение на бюджета, съобщи Галина Симеонова, шеф на Главна дирекция на ОП „Околна среда“. 81% от плащанията ще бъдат извършени до края на годината. „Останалите 18-20% ще одобрим и след окончателните проверки от ЕС ще разплатим в първите 6 месеца на 2024 г.“, поясни Симеонова.

Закъснение

По приоритетна ос „Води“ към момента общо одобрените разходи са 58%. „Тук няма да постигнем 100% изпълнение. Европейската комисия се съгласи 6 проекта да бъдат фазирани,  тоест да се прехвърли част от тях към следващия програмен период  2021-2026 г. на оперативната програма“, каза Симеонова. Става въпрос за проектите на ВиК-Варна, ВиК-Бургас, ВиК-Пловдив, ВиК-Сливен, ВиК-Перник и ВиК-Стара Загора. 

Заради тежка археология при един от канализационните колектори на ВиК-Стара Загора се забавя проектът за рехабилитацията му. 

За ВиК-Пловдив предвиденото 35% фазиране е заради огромен колектор с диаметър над 3 метра, който трябва да бъде заустен в канал на „Напоителни системи“ на Министерството на земеделието, който тепърва ще се ремонтира. ВиК-Перник забавили дейностите на терен.

Единственият довеждащ водопровод на ВиК-Сливен пък се оказал под високоволтовата електропреносна мрежа на НЕК и тя забранила доближаване до техните стълбове за ремонта на тръбата. Наложило се да проектират преместването му. Други 5 критични водни проекта ще трябва да се завършат със собствени средства. Проблеми има и при отпадъците, където  има около 56-57% изпълнение на одобрените разходи. 6 общини забавили проекти за 50 млн. лв. заради обжалване на обществени поръчки.

Отличници

68% е разплащането на проектите по ос „Въздух“ , очаква се 98% изпълнение на одобрените проекти до края на 2023 г. От 8-те проекта за смяна на уредите за отопление в домовете на гражданите само един е забавен. Доставени са всички електробуси, тролеи и трамваи по общинските проекти. Остава само изграждане на зарядни станции във Варна и в още два града.

Шест процедури за 794 млн. лева са обявени вече по новата ОП„ Околна среда“ 2020-2021. 610 млн. лева от тях са за въздуха. За мярката „Опазване на дюни и крайбрежни местообитания“ се предвижда да се финансира поставяне на дървени скари, табели и защитни огради на дюните, за да ги пазят от туристи и натрапници, обясни Галина Симеонова. На сайта на министерството е пусната процедура и за осигуряване на пожарна безопасност. 170 млн. лева са предвидени за закупуване на автомобили за гасене на пожари.