0

Н ад 400 000 туристи се очаква да посетят страната през този месец. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, пред „Телеграф“. От тях 60 000 идват, за да карат ски, а останалите са в балнео и спа хотелите, както и на културен и градски туризъм, обясни Драганов. Той посочи, че по време на новогодишните празници хотелите в планинските курорти са били пълни на над 90% и няма отменени резервации заради безснежната зима. В периода от 20 до 31 декември в страната са кацнали общо 15 чартъра, и то само от Великобритания с над 1000 туристи на борда.

Драганов коментира, че януари е като изпитателен период за същинския старт на зимния сезон. Обикновено по това време на година хотелите са запълнени на 60 на сто от капацитета си, а през февруари, когато са студентските ваканции, се очаква да се увеличат значително и хотелите да бъдат пълни на 80-85%.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции коментира, че за момента има откази заради липсата на сняг на направени резервации основно от съседните държави, които идват индивидуално на ски с автомобили. Тези, които са дошли с чартъри пък, се възползват от останалите възможности за забавления в курортите. Има такива, които карат ски, тъй като някои от пистите, където температурите позволяват, са заснежени с изкуствен сняг.

Подобно е положението и в цяла Европа, където също няма добри условия за каране на ски. Топлото време на континента не позволява пускането и на оръдията за изкуствен сняг, които създават покривка при температури под нулата.

Забавления

С всяка година гостите на курорта Банско искат все повече глезотии, коментираха хотелиери. Отдавна не е достатъчно да им се предложи само каране на ски в Пирин планина, легло, бар и ресторант. Затова особено и активни в осигуряването на атракции са хотелиерите и механджиите.

„Повечето чужденци и нашенци искат развлечения всеки ден от престоя си в курортния град. Това е тяхно право, а наша работа е да го направим”, казват хотелиери. Все по-често в кухните на ресторантите може да видите англичани, които въртят някои от банските специалитети - капама, чомлек, боб в гърне. Най-добрите кулинари на практика приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат кулинарната шапка и да грабнат черпака. В някои хотели наемат от време на време професионални хореографи, които пък учат туристите на кръшни народни хора. Практика е в част от комплексите да идват на „турне” за една вечер изтъкнати музиканти. Става въпрос за изпълнители, които свирят българска народна музика, това искат да чуят чужденците. Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Други пък се учат да бият тъпана, тарамбуката и дайрето.

Екскурзии

„Културният туризъм също се радва на добър интерес. Водим гостите си в мемориал „Паисий Хилендарски”, в Къщата музей „Никола Вапцаров”, в църквата „Света Троица”, разказват собственици на хотели.

Другата глезотия за чуждите туристи е да ходят на минерален плаж. За целта се пътува до близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори. „Тази терапия е много полезна за тези наши гости, които имат някакви оплаквания. Защото минералната вода облекчава болките им. Така туристите съчетават ваканцията и отдиха с лечение”, разкриват хотелиери. Конна езда и риболов също са предпочитани от нашенци и чужденци.

Нова карта в Пампорово за ски в неделя

От тази неделя - 8 януари - Пампорово пуска в продажба нов вид неделна сутрешна лифт карта за часовете от 8,45 до 12,45 ч. Картата ще важи само в неделните дни до края на сезона. Сутрешната карта дава възможност туристите да карат повече в неделния ден преди напускане на хотелите. Цената за възрастен е 69 лева, 55 лева за младежи (12-17  години) или лица над 65 години и 42 лева за деца (7-11  години). На сайта на курорта могат да бъдат закупени както индивидуални ски карти, така и пакети с включена карта и оборудване на преференциална цена.

3,1 млн. кацнаха на морските летища през 2022-ра

През изминалата година аерогарите във Варна и Бургас посрещнаха 3,1 милиона пътници и обслужиха над  23,7 хиляди полета на 72 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 121 дестинации в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Забелязва се тенденция на възстановяване на пътникопотока въпреки все още непредвидимата ситуация, предизвикана от военния конфликт в Украйна, като компанията, която стопанисва летищата приключи годината с  59% ръст по отношение на обслужените пътници спрямо 2021 г. В началото на септември 2022 г. летище Варна посрещна своя 1 000 000 пътник за годината, като от летището за цялата година бяха изпълнени полетни програми на 55 авиокомпании до 89 дестинации. Обслужени бяха над 1,48 милиона пътници, което бележи ръст от 47% спрямо 2021 г.

По темата работиха: Елена Иванова, Владимир Симеонов, Деян Дянков