0

Г ерманският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) съобщи, че възнамерява да пусне на борсата своето спортно подразделение "Порше" (Porsche) на 29 септември, като очаква пазарна капитализация до 75 милиарда евро, предаде Франс прес.

Това би било най-голямото листване в Европа през последните години.

Очакваната оферта за цената ще бъде между 76,50 и 82,50 евро на акция, посочи в комюнике "Фолксваген", който е вторият световен автомобилостроител, даде зелена светлина в началото на септември за листването на Франкфуртската борса на производителя на митичния модел 911.

Ако операцията се реализира в горната част на ценовия диапазон, това ще бъде едно от най-големите листвания в Европа през последните години.

Отказвайки се от част от контрола си върху производителя на болиди, "Фолксваген" има за цел да се сдобие с милиардите, необходими за финансирането на инвестициите му в електромобили, свързани с интернет и безпилотни.

Групата посочва в комюнике, че очаква операцията да му донесе до 9,4 милиарда евро.

Капиталът на "Порше" е бил разделен на 50 процента преференциални акции, предлагащи увеличен дивидент, но без право на глас, и 50 процента обикновени акции с право на глас.

"Фолксваген" очаква да пласира на борсата 25 процента  от преференциалните акции, общо 113 875 000, представляващи 12,5 процента от капитала на предприятието.

Германският автомобилостроител обяви плановете си да пусне "Порше" на борсата на 24 февруари, в деня, когато започна руската инвазия в Украйна. Последвалите икономически трусове предизвикаха неяснота за графика, но в крайна сметка пускането на борсата беше потвърдено въпреки контекста на сътресения на финансовите пазари, отбелязва АФП.