0

Н ай-лютият известен досега коледен базар посреща гости в оранжерии от 600 кв. м в село Долни Лозен до София. Между бали със сено и саксии с люти чушки са разположени щандовете. А върху тях са наредени  люти сосове и чушки от цялата планета. По баровете димят вурстчета, бургери, крила и печени джолани с картофки. Лее се ароматно греяно вино,  цял камион чака с коктейли и напитки с шоколад, кафе и чай. За това въодушевен разказа пред „Телеграф“ секретарят на царя Симеон Сакскобургготски Явор Кирилов. Той пък участва с приказния си щанд,  пълен с ароматен „Мед от графството“. В кулинарната вакханалия участват и децата, които се забавляват, като месят и пекат сладки в специална бисквитена работилница в зона в оранжериите, известна като  "Музей на Лютото". Щурият купон в Лозен продължава днес, и на 16 и 17 декември от 12 до 20 ч. 

 Подаръци

Децата ще получават подаръци и на 16  декември по време на детско парти, което ще е част от Фермерски пазар на  бул. „Никола Мушанов“, на паркинга на супермаркет КООП в столицата. Той е част от поредицата фермерски пазари, които организират от Българския фермерски съюз (БФC) и Централен кооперативен съюз, съобщи БТА.  В пазарите ще участват членове на организациите с произведени от тях продукти.  Между 18 до 22 декември пред сградата на Централен кооперативен съюз в столицата е другият базар, когато на гостите  ще се предлагат автентични фермерски продукти и забавни томболи. Тези, които са похарчили над 50 лв., ще участват в томбола с подаръци, увериха организаторите. 

Ракия 

Днес  е вторият ден от Ракиения фест в столицата, който се намира в Националния дворец на културата. Срещу билет от 35 лв. на място посетителите могат да тестват от над 300 вида ракия. Статистиката сочи, че за 12 г. по време на фестивала са отворени 6800 бутилки и са минали  23 500 души.