0

С тартови пакети с предварителна заявка на българските евромонети се предлагат на търг от германския сайт primus-muenzen.com.

Комплектите, които не са налични, тъй като монетите не са отсечени, а и тепърва дизайнът им ще се доуточнява, включват 33 монети от 1 цент до 2 евро, става ясно от обявлението на сайта.

„Резервирайте сега този красив стартов комплект, състоящ се от комплект монети Евро 2025 от България!“, пише още в офертата. „С нашата услуга за резервации искаме да отговорим на повишеното търсене на нови емисии от страна на нашите клиенти. Целта е вие като клиент да можете да направите предварителна поръчка на желания от вас артикул по удобен и сигурен начин, дори в случай на ограничени количества и лимитирани издания“, уточняват от сайта. Офертата е илюстрирана с примерен дизайн на бъдещите български евромонети, като на едната страна на по-едрите е изобразен Св. Иван Риски, а на по-дребните - Мадарският конник.

Монетите са с примерен дизайн със Св. Иван Рилски и Мадарския конник

 Монетите са с примерен дизайн със Св. Иван Рилски и Мадарския конник
primus-muenzen.com

Комплекти

По примера на други държави, присъединили се към еврозоната, България също планира да пусне стартови пакети с българските евро монети. Планът за въвеждане на единната валута предвижда такива комплекти да бъдат продавани на гражданите две седмици преди самото влизане в еврозоната, което пък се планира да стане през 2025 г. Пакетите ще съдържат по няколко монети от всеки вид - 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, 1 и 2 евро.

Подобни стартови пакети предлагаше и Хърватска при присъединяването си към еврозоната в началото на тази година. Те се продаваха и в родни сайтове и съдържаха по пет монети от 1, 10, 20, 50 цента, четири от два цента и по три от 5 цента, 1 и 2 евро. Интересът към стартовите пакети бе голям, специализирани сайтове за нумизматика ги предлагаха срещу 87,92 лева.

Всяка държава от еврозоната има право да избере свой дизайн на националната страна на евромонетите си. Другата страна е стандартизирана.

Дизайн

Наскоро преизбраният за още един мандат управител на БНБ Димитър Радев съобщи, че на свое заседание Управителният съвет на Централната банка се е обединил около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани, а именно Мадарският конник - на малките монети, Св. Иван Рилски - на монетата от 1 евро, и Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро. Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните - членки от еврозоната.