0

П енсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%. Това заяви премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли, съобщават от пресцентъра на МС.

По-рано служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента на заседанието на Надзорния съвет на НОИ във вторник.

Това се казва в негова позиция в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

„Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва", пише в позицията на служебния министър.

ЛОША НОВИНА: Обрат с увеличенито на пенсиите! (ВИДЕО)

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства.

„В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заявява министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване, пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.