0

Б ългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира от 8 април масирани проверки в цялата страна. Засиленият контрол е във връзка с поредицата от празници - 1-ви май (Международния ден на труда), 5-и май (Великден) и 6-и май (Гергьовден), информира Агенцията.

 Основно ще се проверяват производителите и търговците на храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, както и пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с хранителни продукти.

 По време на акцията, която ще продължи цял месец - до 08.май 2024г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.., както и на боята за яйца. Ще се съблюдават също начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз. 

Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка , коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. БАБХ напомня, че печат със син цвят е показател, че месото е с произход България, а червен цвят – с произход от ЕС и трети страни.

Ще се следи и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко месо. По време на почивните дни и дните на официалните празници 01.05.-06.05.2024 г., вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

Агенцията припомня, че гражданите могат да подават сигнали за нередности на горещия телефон – 0700 122 99, както и през онлайн формата на сайта.