0

Н яма да подам оставка. Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по повод изявление на икономическия министър Богдан Богданов, че иска оставката му и до седмица очаква ръководството на Комисията за защита на потребителите да бъде сменено.

Алипиев посочи причината, поради която искат да го освободят. “Наложил съм множество глоби на търговци, които осигуряват много работни места“, заяви той и добави, че те са били санкционирани заради нарушени права на потребители.

Според него това не е основателна причина за исканата му оставка от министъра. Председателят подчерта, че не е излязъл в отпуска и е на работното си място и днес.

Той посочи, че за една година е издал 153 заповеди за забрана на нелоялни търговски практики срещу 53, издадени от предходното ръководство на КЗП за 7 години, а други 60 случая са за вече влезли забрани в сила.

„Предстои да се разглеждат и още преписки, ако имаме адекватен състав на Комисията, защото в момента функционираме с двама човека. Единият е в оставка от един месец, той и преди рядко идваше на работа, а другият постоянно си мени мнението, което създава предпоставка за опорочаване на дейността“, коментира той.

Алипиев обяви, че са открили и нарушения в туристически обекти, които не отговарят на изискванията за категоризация. В Слънчев бряг 20-30% от хотели и заведения нямат тоалетна за инвалиди, не отговарят на противопожарните изисквания.