0

С езонът по Южното Черноморие, особено на юг от Созопол, приключи предсрочно заради наводненията. Tова заяви експертът в туризма проф. д-р Стоян Маринов. По думите му сезонът е преминал при много агресивна външна среда. „Войната между Украйна и Русия, взривеният язовир „Нова Каховка“ и бедствието по Южното Черноморие - всичко повлия отрицателно на туристическия сезон“, коментира проф. Маринов.

Въпреки негативните събития „лято 2023“ ще бъде по-успешно от миналогодишния сезон, категоричен е експертът. Това се дължи на поддръжката на съотношението качество-цена по отношение на конкуренцията. „Сезонът все още не е приключил. Тук, на север, той продължава до средата на октомври. Едва в края на октомври ще можем да ударим чертата и да видим с какъв процент и с колко не сме успели да достигнем нивото на предкризисната 2019 година, добави още проф. Маринов.

Загуби

За съжаление през този сезон загубихме немския пазар. А има пословична сентенция в туризма, че ако една дестинация започне да губи немския пазар, това не говори добре за нея и трябва да се замислим. Туристи от Румъния и Централна Европа са почивали по Северното Черноморие това лято, а българи, румънци, чехи и словаци са най-честите посетители през сезон 2023-а, добави още проф. Маринов в ефира на радио Варна.

Кадри

Кризата е нанесла огромни щети и по отношение на кадрите в туризма и това се отнася не само за България, посочи той. „В Германия например недостигът на кадри в областта на ресторантьорството и хотелиерството е около 40%. У нас, ако не са кадрите, които внасяме от чужбина, най-вече от Казахстан и Киргизстан, трудно бихме организирали летен сезон. Те изместиха до голяма степен украинския персонал, който ползвахме преди това“, каза още Маринов.