0

Н яма да позволим да има повишение на цената на тока, каквито притеснения се изказват в обществото. Това увери преди началото на днешното правителствено заседание министър-председателят акад. Николай Денков. Една от точките в дневния ред касае именно Закона за енергетиката.

"Законът за енергетиката предизвика определени вълнения и опасения, че може би предстои съществено увеличение в цената на тока. Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената за битовите потребители до средата на 2024 без промяна, а дори и след това, ако има промяна в цената на тока, на база на решение на КЕВР, тя ще бъде не повече от няколко процента", каза още министър-председателят акад. Николай Денков.

Кабинетът предстои да утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2023 година.

Проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. също е част от дневния ред на заседанието. Правителството ще обсъди още допълни разходи по бюджетите на няколко министерства.

Очаква се още правителството да допълни наредбата за Единната информационна система за противодействие на престъпността, както и да разгледа проект на решение за ревизиране на правителствено решение от 2013 г. за избор на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.