0

М инистерският съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, които забраняват внос на определени части, материали, резервни части и услуги във връзка с войната в Украйна - става дума за закупуването на материали и резервни части, така че да се обезпечат планираните годишни ремонти и експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерския съвет.

Министърът на енергетиката най-вероятно визира европейските санкции срещу Русия в контекста на войната в Украйна, макар да не посочи изрично точно за коя страна става дума.

"Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос на резервни части и материали, за които не сме намерили алтернативни доставчици и доставки", посочи още енергийният министър.

Другото, което ще направим, е презапасяване с такива части, за да се обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" за следващите няколко години и да се осигури енергийната сигурност в страната, коментира Христов.

В края на миналата година, АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение с френската компания Фраматом за доставка на свежо ядрено гориво. Досега централата работи с руско ядрено гориво, но те попадат под санкциите на ЕС.