2

Рекордни цени за обяд са обявили част от заведенията по морето, показа проучване на „Телеграф“. Навсякъде порция цаца варира от 6.99 до 10 лв., пицата от павилион на улицата удари също 10 лв., като миналата година можеше да се купи с 3 лв. по-евтино. В ресторантите цените също са по-високи от миналогодишните. В Слънчев бряг фамилна пица от 1200 грама излиза 30 лв., а в Несебър средната върви по 14 лв. в заведение. Същите са цените и в Созопол.

Менюта

В обедните менюта, които са и най-евтините предложения на морето, рибената супа излиза 7,50 лв. - 8 лв. За сравнение в някои по-тузарски ресторанти цената скача и до 15 лв. По-евтина е пилешката чорба, за която ще трябва да платите 5,50 лв. - 6 лв. Порция телешки кюфтета с гарнитура са между 10 и 15 лв., а суджукът с гарнитура е около 10 лв. Кашкавал пане може да намерите и за 8,60 лв., а пиле с ориз ще ви струва 7-8 лв. Най-скъп е зарганът, който е по 16,90 лв. порцията. Котлет от акула има за 10,80 лв. Сред най-често поръчваните риби е скумрията с гарнитура, която може да се намери за 7-8 лв.

Телеграф

От бранша споделят, че са заложили средно увеличение с 15% върху миналогодишното меню, като увеличението засега не влияе на търсенето. Салатите от 300 грама са от 7-8 лева нагоре, като шопската е 7,80 лв., овчарската – с лев повече, а салата „Море“ във Варна е 14 лв. Някои от народните заведения свалят грамажа до 250 грама, като предлагат комбинация от цвекло, морков и ябълка с печени тиквени семки за 5,90 лв. или спаначена салата с корнишони, хрупкаво пиле и пармезан за 6,50 лв. При напитките едно кафе е средно 5 лв., минерална вода – 2,50 лв. за 0,5 л, а 1 л е 4,50 лв., чаша наливна малка бира е 4 лв., голяма халба - 10 лв., бутилка вино е 35 лв.

В София салатата стигна 25 лв.

В София 19 лв. удари салатата от белени домати и сирене в заведение на бул. „Витоша“. За салата с маринован патладжан ще трябва да се бръкнете с 25 лв. за порция. Основните също вървят по 17-25 лв. Сред най-скъпите предложения е агнешко със спанак и пресни картофи от 450 грама за 43 лв. Порция лазаня струва около 20 лв., а паста – 19 лв. Бургерите в гарнитура с пържени картофки вървят между 18 лв. и 22 лв. Десертите са между 10 и 15 лв., като парче торта излиза около 11 лв., а чийзкейк с ягоди и маскарпоне струва 15 лв.

Пригответе си поне 300 лв. на ден

Ресторанти, кръчми и крайморски капани са наточили секири с менюта, от които свят им се завива на туристите. Новото нормално е да хапнеш бургер или пица срещу двайсетачка. Ако сте решили да изкарате истинска почивка и да обядвате и вечеряте в кръчма, подгответе си поне 300 лева дневно за изхранване на семейството и си имайте едно наум, че може и да не стигнат. Това е само, при положение че си правите доста добре сметката и не си угаждате с тънки мезета и отбрани питиета.

Среден клас ресторант в Свети Влас предлага мешана скара срещу 30 лв. и виенски шницел за 25 лв. Рибай стек от телешко може да похапнете на цена от 46 лв., кордон бльо за 26 лв. Толкова струва и порция ципура или лаврак. Деликатесният калкан на скара може да поръчате срещу 43 лв., а филе от сьомга - за 33 лв.

Бирата струва по 7-9 лв., бутилка вино от 50 до 250 лв. За по-отбрани колекции на по-известни марки цената стига до 550-590 лв. бутилката. От 6 до 10 лв. средно вървят аперитивите - 50 мл. За свежа салата към тънкото питие кръчмите искат от 10 до 25 лв., в зависимост от това какво има в нея и колко близо до морето ви я сервират. Порция морски дарове - скариди, калмари, рапани или миди, вървят средно по 20 лв. в крайморските капани.

Октоподът е двойно повече - 45 лв. за порция. За по-отбрани блюда като патешко магре или агнешки франч рак ще олекнете с 50-60 лв. Най-претенциозните ресторанти по морето предлагат и специалитета кобе, порция от който струва точно 150 лв. Този деликатес се приготвя от крехко телешко месо, доставено от Япония. До него по цени около стотачката се нареждат омари, стриди и нилски костур на фурна. Там и цените на останалите блюда струват с 60 до 80% отгоре. Рибай стек на метри от вълните се появява вече с цена от 70 лв. и нагоре, а чаша вино ще ви бъде сервирана срещу 15-20 лв.

*По темата работиха: Ралица Димитрова, Добромир Радушев, Елена Анастасова