0

Б лизо 800 стоки и услуги, които наблюдава Националният статистически институт, миналата година са поскъпнали.

Само 49 са поевтинели, като се направи сравнение на цените им през месец януари с месец декември, показаха изчисления на „Телеграф“ на база данните за потребителската кошница на НСИ, предоставени на вестника. Приблизително толкова са задържали цената си без промяна.

Потребителската кошница за 2022 г. съдържа 846 стоки и услуги, разясняват от института. Техните цени се наблюдават в над 6400 търговски обекта в 27-те областни центрове, където живее половината население на страната и се реализират 65% от продажбите. На месец се правят 40 833 регистрации на цени и се изчислява средната на всяка стока или услуга спрямо относителното й тегло в потребителската кошница.

Тенденция

През отделните месеци цените на отделните стоки и услуги са варирали ту нагоре, ту надолу, но като цяло тенденцията при повечето е да вървят в посока увеличение.

Най-важната стока на трапезата на българина – хлябът, завършва годината с по-висока цена. През януари 2022-ра килограм бял хляб е струвал средно 2,18 лева. През декември цената му е вече 2,37 лева. Оказва се, че премахването на ДДС-то за насъщния от юли, направено с актуализацията на бюджета като антикризисна мярка в подкрепа на домакинствата, наистина се е отразило върху цената в посока понижение, но не в пълен размер. Производителите или търговците, от една страна, и домакинствата, от друга, са си разделили приблизително в съотношение 50:50 спестения данък. Средната цена на килограм бял хляб през юни – месеца преди да отпадне ДДС-то, е стигнала 2,61 лева, след постоянно поскъпване от началото на годината. През юли, когато данъкът е вече премахнат, цената на насъщния се е понижила до 2,37 лева, а през август пада до 2,32 лв. Ако обаче отпадането на ДДС-то изцяло се беше отразило на цената в полза на потребителя, поевтиняването е трябвало да бъде с около 50 ст., а не с 25-30 ст. Разликата производителите или търговците явно са си прибрали в джоба.

Храни

Сред стоките от първа необходимост, чиито цени са значително нагоре, са млечните продукти. Кравето сирене е скочило от 12,44 лева през януари на 17,28 лева средна цена през декември. Кашкавалът се е увеличил от 18,87 на 25,48 лева.

Олиото също е качило цената си, но пикът е бил през лятото, когато литърът се е търгувал срещу средно 5,76 лева. Оттогава насетне всеки месец се отчита намаление, за да се стигне до 5,24 лева през декември. Въпреки тенденцията към поевтиняване, олиото още е далеч от цената си в началото на миналата година, когато то се е продавало по 4,25 лева.

Шампиони по поскъпване обаче са яйцата. Тяхната цена се е вдигнала с 20 ст. за брой - от 31 ст. през януари на 51 ст. през декември. Това е ръст от над 60%.

При плодовете и зеленчуците тенденцията като цяло също е към поскъпване. Има обаче отделни стоки, които поевтиняват. Тук е важно да се отбележи, че статистиката отчита и цени на плодове и зеленчуци извън сезона им по специална методология, съгласно регламент на ЕС. Това важи и за останалите сезонни стоки като летни и зимни почивки, летни и зимни дрехи и др.

Малко по-евтини през декември спрямо януари например са кайсиите, прасковите, черешите, ягодите, оранжерийните краставици и такива от открити площи, бялото зеле, зеленият пипер от открити площи, капията, празът, връзката зелен лук, марулите, спанакът, салатата айсберг. Всички останали плодове или зеленчуци обаче са нагоре.

Техника

И докато стоките от първа необходимост поскъпват, други, които купуваме приблизително веднъж на 10 г., могат да се намерят вече на по-изгодни цени. Това важи най-вече за техниката. Така например LED или LCD телевизорите са поевтинели от януари до декември със 100 лева – от 612,16 лева на 510,18 лева. Мобилните телефони също са надолу – от 681,38 на 636,91 лева. На по-ниски цени могат да се закупят още кафе машините, четците за електронни книги, аудиослушалките, цифровите фотоапарати, таблетите, прахосмукачките, машинките за подстригване, пресите за коса.

Със затихването на COVID пандемията са паднали цените и на някои стоки и услуги, чието търсене бе скочило много заради разпространението на коронавируса. Маските са поевтинели от 33 на 27 ст., дезинфектантите за ръце – от 2,39 на 2,27 лева, PCR тестът – от 89,64 на 77,37 лева.

През миналата година без промяна са цените основно на услуги, които се определят чрез нормативен акт (например съдебните и нотариални такси) или по решение на регулатор, какъвто е КЕВР (услугите на някои ВиК). Не са се променили и цените на телефонните разговори и SMS-ите. Замръзнали са и цените на цигарите.

Бумът на пътуванията наду билета за самолета

Сред най-поскъпналите стоки и услуги са самолетните билети. През декември спрямо януари за една от дестинациите на нискотарифна авиокомпания цената е скочила от 215,58 лева на 602,99 лева, тоест близо три пъти. При останалите дестинации също има силно поскъпване, макар и в по-малък размер. Според специалисти от авиобранша причината не е толкова скокът на керосина, колкото отприщването на пътуванията след 2 г. COVID и локдауни. И докато много хора са били твърдо решени да летят със самолет, независимо от цената, защото дълго време са стояли затворени вкъщи (т.нар. revenge travel), авиокомпаниите не са били готови са посрещнат увеличения пътникопоток. Много от самолетите са още заземени, а връщането им в небето отнема време. Същото важи и за пилотите, които трябва да си възстановят летателните права. При сравняване на цените на самолетните билети трябва да се има предвид и сезонността – през лятото, когато много хора пътуват за лятната си ваканция, както и през декември, когато има много пътувания покрай празниците, цените обикновено са на най-високото си ниво, разясняват още авиоспециалистите.

Поддръжката на колата нагоре, застраховката надолу

Поддръжката на автомобила – ремонт, смяна на масло, гуми и т.н., е поскъпнала, но пък застраховката „Гражданска отговорност“ е поевтиняла – от 247,41 лева през януари на 232,10 лева през декември.

Пикът на поскъпването на горивата е отминал. Най-високите цени са регистрирани през юни, когато дизелът е достигнал 3,43 лв. за л, а бензинът А 95 – 3,31 лв. Оттогава горивата вървят надолу, но пак остават по-скъпи спрямо началото на м.г.

По-евтин през декември спрямо януари обаче е пропан-бутанът, чиято цена се е понижила от 1,37 лв. на 92 ст. за л. След драстично поскъпване в края на лятото с пик през септември, когато достига 5,98 лв. за кг, през декември метанът вече е с 2 ст. по-евтин, отколкото в началото на 2022-ра.