0

С редно по 100 милиона евро на месец са изпращали родните емигранти на близките си и роднините си у нас. Общата сума на трансферите на гастарбайтерите към България за миналата година възлиза на 1,218 млрд. евро.

Това е увеличение от 4,3% (51,1 млн. евро) спрямо предходната година. През 2021 г. сумата възлизаше на 1,16 млрд. евро.

Статистика

Данните са от статистиката на БНБ. Те показват, че паричните потоци от родните емигранти стабилно са се възстановили, след като бяха почти пресъхнали по време на пандемията, когато много работещи зад граница бяха принудени да се върнат по родните си места. В статистиката влизат само трансакциите през банките, но не и през дружествата за платежни услуги, както и сумите, пренесени на ръка.

Най-големи са паричните потоци от Германия, САЩ, Испания и Великобритания. От тези четири държави са дошли 715,1 млн. евро, което е повече от половината от трансферите от чужбина за миналата година.

Класация

Начело на класацията е Германия. Сънародниците ни, живеещи там, са пратили на близки и роднини в България 246,6 млн. евро. Това означава, че всяко пето евро, пратено от чужбина, е дошло от Германия.

Втората позиция заема САЩ. Изпратените оттам средства възлизат на 225 млн. евро.

На трета позиция са сънародниците ни в Испания с парични трансфери в размер на 126,1 млн. евро. Следват българите във Великобритания, които са изпратили 117,4 млн. евро на близки и роднини у нас.

Данните на БНБ сочат още, че руснаците продължават да разпродават имотите си у нас. През миналата година те са продали недвижимости на стойност 19,4 млн. евро. През 2021 г. имотите, продадени от руснаци, са били на стойност 13,4 млн. евро.