0

Т онове лимони и пипер, предназначени за реекспорт и за нашия пазар, са спрени на границата при опит да се внесат у нас. Общо 26 са нотификациите за България в системата за бързо оповестяване за периода от 1 април до 30 юни. Това показват данни на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

25 от предупрежденията са за продукти от Турция и едно с произход Пакистан.

Според тях най-много са сигналите за лимони – 13 нотификации, като всички са предназначени за реекспорт. 11 са съобщенията за пратки с пипер, като от тях 10 са предназначени за унищожаване, а 1 за реекспорт. Има и по един сигнал за внос на грейпфрут, който е насочен за унищожаване, и една нотификация за ориз. 

Намаление 

За сравнение миналата година броят на нотификациите, подадени от България към системата, са били 48, уточни Николай Спасов от Центъра за оценка на риска по хранителната верига пред „Телеграф“.

Той посочи още, че 258 предупреждения за храни и фуражи с пестициди са постъпили в системата за бързо известяване от 1 април – 30 юни за цяла Европа. Миналата година са били общо 249 броя. 

Зеленчуци 

В категория храни най-многобройни са сигналите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 143, като в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество.

Анализът установява, че най-многобройни са нотификациите, касаещи продуктите от Индия – 49; следвани от тези с произход Турция – 34; Египет – 30; Пакистан – по 18; Виетнам – 13; Китай – 11; Кения – 10; Тайланд – 8.
За категория „билки и подправки“ са постъпили 46 нотификации за наличие на остатъци от пестициди, като най-много са за лют пипер – 11, кимион – 9, и микс подправки – 6.