1

Д иректен влак от Русе до летище Отопени в Букурещ се очаква да бъде пуснат през тази година, съобщиха румънски медии.

Според информацията влаковете се очаква да тръгнат веднага след като бъде отворена жп линията Букурещ-Гюргево, участъци от която в момента се модернизират. Отопени е най-близкото голямо международно летище до българските Русенска, Разградска, Силистренска, Варненска, Търговищка и Великотърновска област и се използва редовно от и до тази част на страната.

Пътуване

Жп връзката до най-голямото летище в Румъния ще бъде оперирана от частния местен превозвач „Трансферовиар Кълътори“, а билетът в едната посока се очаква да е на цена между 5 и 10 евро.

Предполага се, че влакът ще взема разстоянието за час и половина. Според медиите в Румъния превозите ще се осъществяват с мотрисни влакове „Алстом Корадиа ЛИНТ“, които могат да достигнат скорост до 160 км/ч. Самото трасе обаче ще позволява скорости от 80-100 км/ч, като само в участъка Видра-Комана скоростта ще е 120 км/ч. Серията „Линт“ е със 130 места, от които 16 първа класа. Влаковете вече са налични и в момента се движат по линията Букурещ-Брашов.

Според експерти от румънските железници реалистичен срок за отваряне на ремонтиращия се участък Комана - Градище - Видра от линията е средата на годината. По данни на румънската компания за жп инфраструктура строителните работи по рехабилитацията на линията са 90% завършени.

Връзка

Новината идва на фона на обявеното наскоро възобновяване на директните полети от летище Отопени до САЩ след близо 20-годишна пауза. Полетите ще бъдат оперирани от румънската авиокомпания HiSky (официално базирана в Молдова cъс самолет Ербъс А330-200, а първият е насрочен за юни месец тази година. Те ще са от летище Отопени в румънската столица до летище „Кенеди“ в Ню Йорк и ще се извършват четири пъти седмично.