0

Г уми, произведени преди 3-4 години, се продават с между 30 и 60 лева по-евтино спрямо тези, които са излезли от завода тази или миналата година, видя „Телеграф“.

Например в момента се предлага зимна гума за лека кола размер 205/55/16 за 130 лева за брой на един от най-утвърдените производители. За сравнение по-новото производство е на цени от 165 лв. до над 200 лева за брой.

Справка в страниците на лицензираните вносители на автомобилни гуми сочи, че се предлагат и такива с DOT 2017 година, което на практика означава, че е излязла от завода преди 5 години. 

Мнение 

Филип от специализирания автомобилен сайт Bri4ka.com коментира пред „Телеграф“, че дори и гуми, произведени преди три-четири години, са добри, ако са съхранявани според изискванията. Условията, които трябва да отговарят помещенията, в които се складират, са да е тъмно и да се поддържа  постоянна температура. Според него риск има, ако се купуват от недоказани доставчици.  

Търговци обясниха, че обикновено тези, които са излезли по-отдавна от завода, са изостанали бройки, например по 1-2 и за това са на по-ниски цени. Фирмите обаче гарантират, че гумата е запазена в изключително добро състояние и е съхранявана добре. 

Цени 

Експертите съветват при избора шофьорите да не се скъпят за 20-30 лева и да изберат по-висок клас. Важно е да се избират гуми с добро сцепление, което е обозначено на етикета, като най-доброто за зимни гуми е В клас. Също така е важен и разходът на гориво, като при зимните гуми най-добрите са клас С. 

За по-придирчивите има и други характеристики, от които се влияе цената, например в зависимост от максималната скорост, с която ще се кара автомобилът, а има и класове по шума, който възпроизвеждат гумите при сцепление с асфалта. 

Междувременно от Комисията за защита на потребителите започват тази седмица кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми. Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми клас C1, С2, и С3 за това дали отговарят на новите евроизисквания. Новите правила, които са от 1 май 2021 г., обхващат и гумите за автобуси и камиони и въвеждат опции, за да покажат дали са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации. 

Проверките в търговската мрежа ще продължат до края на месец ноември.