0

К омпютърен специалист от далечна Япония е решил да си пробва късмета у нас, работейки на свободна практика. Общо седем жители на държави извън ЕС са получили разрешение от българските власти за извършване на свободна практика през миналата година. Те работят в секторите създаване и разпространение на информация и творчески продукти и здравеопазване. Сред тях са един японец, един сърбин, двама украинци и трима граждани на Руската федерация. Това сочат данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Телеграф“. В статистиката не влизат гражданите от ЕС, тъй като те не се нуждаят от разрешително за работа в рамките на Евросъюза.

Сравнение

Преди пандемията - през 2019 г., гражданите на трети страни, получили разрешение за извършване на свободна практика у нас, са били само трима - двама руснаци и един сърбин.

Много повече са чужденците извън ЕС, които получават разрешение за работа, наети от някой работодател. Всички те са в сферата на строителството, като броят им за последните 5 години е нараснал три пъти и половина - от 469 през 2019-а на 1662 през 2023 г.

Съседи

Почти всички идват от Турция - през миналата година 1358 граждани на южната ни съседка са получили разрешение за работа у нас в строителството. Преди пандемията броят им е бил 334. Седемдесет и пет граждани на Киргизката република също са взели разрешение да бачкат у нас през миналата година. Гражданите на Руската федерация са били 44, сърбите - 23, жителите на Северна Македония - 21. Много е вероятно голяма част от чужденците да са работели към чужда компания изпълнител на инфраструктурни проекти в България - в тези случаи достъпът до пазара на труда е много по-лесен.