0

Ч уждите туристи, които посещават страната ни, ходят предимно в морските градове и курорти. През периода юни-септември 2024 г. най-търсените дестинации от чуждестранни туристи включват Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Албена, Обзор, Варна, Св. св. Константин и Елена и Приморско. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в отговор на въпроси от „Телеграф“.

Сред водещите чуждестранни пазари за морски туризъм са Румъния, Великобритания, Германия, Полша и Чехия. Сред желаните дестинации у нас са още посещенията в София и Пловдив. Страната ни е целогодишна туристическа дестинация за културен, планински,  балнео, СПА и здравен туризъм. 

Профил 

България привлича разнообразна аудитория от чуждестранни туристи, като основната част идва от европейските пазари.

Не само европейците, но и туристи от САЩ, Канада, Мексико, Китай и Япония проявяват интерес към нашата страна. Данните показват, че около 34% от чуждестранните туристи са младежи до 29 години, 52% са на възраст между 30 и 59 години, а само 14% са над 59 години.

Забележителности 

Страната ни е известна със своето богатство от исторически забележителности, като заема трето място в Европа след Италия и Гърция. Културният туризъм е един от основните ни приоритети, тъй като той разкрива многото лица на България и нейното наследство. Също така привличаме все повече професионални състезатели и любители на голфа благодарение на игрищата ни с високо качество.

Не на последно място България предлага и природосъобразен туризъм, който помага за опазването на природните ресурси.