0

А ко не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат. Така смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като мнението си той изрази на  кръгла маса за Зеления преход, която се провежда в София.

 

Иванов прогнозира, че цената на природния газ за ноември дори се очаква да поевтинее.

Председателят на КЕВР припомни, че цената на газа за октомври се понижи с 34 процента, което се дължи на два основни фактора: включената в търговска експлоатация нова газова връзка Стара Загора - Комотини; спадът на цената на основната борса в Нидерландия.

Иван Иванов отбеляза, че в Европейския съюз газовите хранилища са пълни почти на 90 процента. В България този процент е 77, но Иванов изрази увереност до началото на отоплителния сезон хранилището в Чирен ще бъде запълнено - изискването на ЕС е до ноември газовите складове да са запълнени поне на 80%.

Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен (след обявените от "Булгаргаз" търгове), предложените цени са изключително атрактивни, отбеляза Иванов.