0

З еленчуци за зимнината с намаление пуснаха и по пазарите, видя „Телеграф“. Например червеният пипер върви по 2,50 лева за кило, но ако се купува цял кашон, правят намаление и го таксуват по 2 лева на кило, или с 50 ст. по-евтино. Т

ърговците, които са склонни на такива отстъпки, се радват на голяма клиентела особено в почивните дни, когато хората имат време за приготвяне на зимнина. Кашонът с пипера излиза около 10-12 килограма, което прави 20-24 лева.

След измерването на продукцията търговци я пресипват в огромни черни торби и чак когато хората се приберат, могат да видят дали стоката е с добро качество.

В много от случаите при покупка на едро част от продукцията е за бракуване. Причината е, че има много омекнали чушки, които се разпадат. Тези, които са криви и не стават за печене, пък могат да се нарежат в пликове и да се замразят за готвене. 

В магазините също се предлагат големи количества от продуктите за зимнина. Там цените са с 20-30 ст. по-високи, но пък всеки може да избира какво купува. Затова и има струпвания пред щандовете със зарзават. 

Количества 

Едни от най-ниските цени на пипера са на борсата в столичния квартал „Дружба“. Там червените чушки за зимнина вървят по 1,40 лева за кило, а за количества над 30 килограма ги таксуват по 1,20 лева, разказаха клиенти, които са купили от зеленчука за приготвяне на лютеница. 

Борси 

На борсата в Бургас пък се продават домати по 1,20 лева за кило, които са подходящи за консервиране и за лютеница, показва справка на сайта на тържището. Червеният пипер пък струва от 2 до 2,20 лева за кило. Цената на зелето е от 1 до 1,30 лева за кило, а червеното струва 2 лева за кило. 

Средната цена на зеленчуците по стоковите борси и тържищата е 1,78 лева за кило червен пипер и 1,62 лева за кг домати от открити площи, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според тях чушките са поевтинели с 13% за седмица, а доматите с 4 на сто.