0

З астрахователни компании обещават по-евтини технически прегледи и отстъпка в цената на каското, ако сключим застраховка Гражданска отговорност при тях.
Това показа проучване на „Телеграф” сред офертите на водещите застрахователни дружества.

Една от компаниите обещава 20% по-евтина Гражданска, ако имаме при нея и застраховка каско или домашно имущество. Отстъпката обаче е валидна само за определени региони - например за коли с регистрация във Видин, Враца, Русе, Силистра, Кюстендил или Монтана.

Намаления

Друга компания пък предлага талон за преференциални цени за годишния технически преглед на автомобила, ако сключим Гражданска при нея. Талонът обаче може да се ползва в точно определени сервизи. Същата компания насърчава сключването онлайн на полица, като дава незаплатен електронен подпис, преференциални цени за техническия преглед и отстъпка в цената на каското, ако клиентът избере този начин на сключване на договора. В момента обаче тече процес на актуализация на онлайн платформата. По принцип, когато сключваме дистанционно договор със застраховател, документът се праща по мейл и по куриер.

Цена

Цената на Гражданската е почти без съществена промяна за последната година. Около 250 лева ще струва полицата на 35-годишен софиянец с над 10-годишен стаж зад волана, който кара кола около 100 к.с. Любопитно е, че отделни застрахователи са предвидили в тарифите си по-висока цена за перничани, отколкото за софиянци. Разликата стига до 35 лв. за полица за 35-годишен шофьор с пернишка вместо софийска регистрация. Мястото на регистрация е един от критериите, които влияят върху цената на Гражданската. Обикновено тя е най-висока в София заради оживения трафик, който създава риск за повече катастрофи.