0

П рез 2023 г. реалните заплати и пенсии вече са на по-високи нива от тези в края на комунистическия режим. Това става ясно от изследване на преподавателите в Софийския университет Ралица Симеонова-Ганева, Калоян Ганев и Мартин Иванов за покупателната способност и реалните доходи в периода 1948-2023 г. То бе представено в рамките на научна конференция миналата седмица.

При изчисленията на реалните заплати са взети предвид инфлацията и паричните реформи за периода.

Проценти

За периода 1948-2023 г. номиналните заплати нарастват с над пет милиона процента (5 210 000%), обясни в резюме от изследването Ралица Симеонова-Ганева в своя фейсбук профил. При сценарий, при който не е извършена нито една от паричните реформи, през 2023 г. номиналната средна месечна работна заплата щеше да бъде приблизително 494 милиона български лева (левовете, които са били в обращение преди 1947 г.). При друг сценарий, при който само паричната реформа от 1999 г. (т.нар. деноминация) не е извършена, то през 2023 г. средната месечна работна заплата за страната щеше да бъде около 2 милиона лева, а за София – около 3 милиона лева. Ето защо анализът на доходите изисква корекция за натрупаната инфлация, т.е. пресмятане и разглеждане на динамиката на реалните заплати и пенсии, обяснява тя. 

Нагоре

През комунистическия режим е налице значително нарастване на реалните пенсии, както и не толкова голямо, но все пак съществено повишение на реалните заплати. Наблюдава се чувствително сближаване на пенсията за осигурителен стаж и средния размер на пенсията. 

През прехода към пазарна икономика (той приключва през 2002 г. с признаването на българската икономика за пазарна от ЕК) е налице драстичен спад в доходите, покупателната способност и потреблението, най-вече през 1990-1991 г. и 1996-1997 г. Негативните развития ни връщат 40 години назад по отношение на потребителското благосъстояние. Пенсията за осигурителен стаж почти се изравнява със средния размер на пенсията. 

След 2002 г. се наблюдават отчетливи положителни развития. През 2023 г. реалните заплати и пенсии вече са на по-високи нива от тези в края на комунистическия режим. През последното десетилетие пенсията за осигурителен стаж надвишава леко средния размер на пенсията в страната. 

С развиването на пазарните отношения и влизането на България в ЕС реалните доходи се повишават, реалните цени намаляват, покупателната способност се подобрява, потреблението нараства.