1

Д есет години наем от гарсониера в София стига да се купи двустаен в Бургас, показа проучване на „Телеграф“ в няколко имотни агенции.

Наемите в столицата тази година са се покачили и в момента има оферти за по 8-10 евро на квадрат за апартаменти, и то не в центъра. Сред най-скъпите райони е Симеоново, където гарсониерите се дават за 10 евро на квадрат, уточниха брокери. Така ако се събира наемът, след десет години с парите можем да си купим нов двустаен в Бургас, сочат изчисления.

Луксозните едностайни се наемат основно от чужденци, дошли да работят у нас

 Луксозните едностайни се наемат основно от чужденци, дошли да работят у нас
iSTOCK

Сравнение

В момента едностаен в Симеоново от 40 квадрата се дава под наем за 410 евро на месец. Жилището е в затворен комплекс, с южно изложение и гледка към Витоша. Състои се от хол с кухненски бокс и баня, а в кооперацията има 24-часова охрана.

За същите пари може да наемете и луксозен едностаен до Южния парк в столичния квартал „Лозенец“. Ще разполагате с всички екстри, сред които вградена печка, съдомиялна, сушилня с пералня в малък бокс, диван с масичка и легло персон и половина с малък гардероб. В района има и жилища от 1 стая, които се отдават за 500 евро.

За сравнение луксозен двустаен в Бургас може да се купи за 49 000 евро. Точно толкова могат да се съберат, ако даваме под наем имот за 410 евро в продължение на десет години.

Цени

Наемите в София вървят между 1,90 евро на квадрат и в някои райони минават 10 евро на квадрат. Най-високи са в Симеоново, в центъра около Докторската градина, в „Лозенец“ и др. Най-евтино е във Враждебна и в софийското село Владая. В останалите села около столицата наемите са каквито са в крайните квартали на София. Напоследък се вдигнаха в районите около метрото като „Надежда“, „Връбница“, „Банишора“, „Люлин“ и др., уточниха брокери.

Изчислено на квадрат най-изгодно е да се наеме тристаен, а най-скъпи са двустайните. Луксозните едностайни се наемат основно от чужденци, дошли да работят у нас, коментираха брокери.