0

М асови застраховки на аванта предлагат банки за закупуване на електромобил на лизинг, показа проучване на „Телеграф“. Финансовите институции са обявили и други преференциални условия, ако вземете кола на ток на изплащане. Сред тях са по-ниски лихви, както и специална помощ, ако закъсате на пътя.

Гражданска

Сред най-големите предимства в някои банки е безплатната гражданска застраховка за електромобил на лизинг, която е и задължителна за колите у нас. Ако искате да направите и „Каско“, тогава ще трябва да платите, но ще ви предложат специални условия, обясниха банкери. В повечето случаи намалението е с около 20 на сто от редовната цена на застраховката. Много трезори предлагат и нулева първоначална вноска за возила на ток на изплащане.

Лихвите за кредити за електромобили са наполовина по-ниски от тези за коли с двигатели с вътрешно горене. Сред офертите е месечна лихва от 2,5 на сто за возило на ток. За сравнение процентът на лихвата скача до 5 за заем за друга кола. В някои случаи при взимане на електромобил на изплащане, лихвата пада и до 2 на сто. Обикновено като обезпечение на заема се използва залог, който е самата кола.

Помощ

При купуване на електромобил на изплащане ще получите и безплатна помощ, ако зарядът на возилото падне ненадейно и сте на път. Тогава ще ви бъде осигурен репатрак, който да го откара до най-близката зарядна станция. Други банки предлагат специална карта за пътна помощ на преференциална цена, която също покрива репатрирането на колата при изтощена батерия. Дава се и възможност да наемете конвенционален автомобил на по-ниски стойности.

Според последните данни на индустриалния клъстер „Електромобили“ у нас 100% електрически са общо малко над 5000 броя превозни средства, което е 0,15 на сто от всички коли у нас. Хибридите са 26 230 броя, или 0,78 процента от возилата.