0

О сновните храни за трапезата излизат най-солено за софиянци. Това показа проверка на „Телеграф“ по магазините и тържищата в шест големи града в страната.

Най-малката сметка за общо 23 основни хранителни продукта е във Варна и Русе, където плащат 120-121 лв., а софиянци броят за същите продукти 137 лева. В Благоевград в магазина за стоките плащаме 124 лв., колкото и в Стара Загора. В Бургас пък сумата може да варира от 127 лв., но ако се купува от по-скъпите продукти, стига до 187 лв.

Продукти

В кошницата със зеленчуци има лук, чесън, моркови, картофи, прясно зеле, домати, краставици, пипер, зелена салата и лук. Варивата са боб, ориз и леща, в млечните са влезли цените на кисело и прясно мляко, кашкавал, сирене, масло. Редовно на трапезата се слага и свинско месо, ястия с кайма, пиле, яйца и олио. Магазините, в които са проверени цените, са в София, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора и Русе.

Покупателната способност на жителите в тези градове обаче е много различна, защото само в столицата средната заплата е вече около 3000 лева, а в останалите градове средното възнаграждение е между 1400 и 1900 лв. От това зависи и потребителската кошница за всеки човек.

Салати

Обичайно обаче с настъпването на пролетта хората консумират повече зелени салати. Цените на марулите са от 60 ст. до 2 лева за брой. Връзката с пресен лук струва приблизително колкото салатата. Тази година са доста по-скъпи картофите. Килото се продава за над 2 лева, но някои търговци ги пускат на промоция по 1,50 лв. за кило. Извън сезона, но и на доста неприемливи цени, се продава пиперът, който се внася основно от Турция. Цената на кило червени чушки е около 6-6,50 лв. Първите краставици и домати родно производство са по 5 лева за кило. Чесънът държи цена от 10 лева, без излишни промоции, става ясно от проверка на „Телеграф“. Хората обаче обичайно си купуват по 2-3 глави, които излизат около 2 лева.

Ножица

Млечните продукти са и с най-големи разлики в цените. Има сирене по 12 лева, но има и такова, което стига до 27 лева. Кашкавалът пък от 15 лв. стига до 40 лв. за кило. Все по-недостъпна става и бутилката с прясно мляко. Кутиите, които се продават в търговската мрежа, са на цени от 2,30 до 2,90 лева, а бутилките, които са на утвърдени производители, минават 3 лв. Цената на олиото пък е далече от пиковите стойности и върви средно по 2,50 лв.

Цените на млечните продукти варират в широки граници.

 Цените на млечните продукти варират в широки граници.
Телеграф

Сред месните продукти с по-високи ръстове е каймата, която мина и цената на месото. В някои магазини дори цената на два килограма свинско е колкото на кило кайма, възмущават се потребители. Яйцата твърдо заковаха 50 ст. за брой. Могат да се намерят и на промоция по 0,45 лв., но все по-рядко. Единствено в по-малките бакалии все още се продават за 0,35 лв. за брой.

От селата до Петрич отскачат в Гърция

Не са малко хората от община Петрич, които пътуват до съседна Гърция, за да си напазаруват и да напълнят хладилниците с гръцка стока. Това важи най-вече за жителите на село Кулата, което е до самата граница с южната ни съседка. „Голямата разлика е в качеството. Хората са категорични, че гръцките стоки са много по-добри. А и има продукти, които са по-евтини от нашите. Бананите там струват 1,25 евро за килограм, тук по нашите магазини са от 3,50 лева за кг нагоре. Хубавите ябълки в Кулата са по 3 лева за килограм, в Гърция излизат 2,50 лева. Хем по-евтино, хем по-качествено“, заяви за „Телеграф“ кметът на село Кулата - Димитър Дамянов. Според него нашенци предпочитат да дадат някой лев повече за по-качествена стока. Често си пазаруват сирене, което в Гърция е около 10 евро за килограм, а в Кулата е по 15 лева. Защото качеството струва пари, твърдят жители на петричкото село. Кашкавалът в Гърция също бие по качество родния, така е с маслото, с маслините и със зехтина.

В Стара Загора пазаруват от местни производители

Старозагорци имат възможност да избират продукти за трапезата както според качеството, така и според джоба си. Мнозина предпочитат местното производство. Така например в областния център, Казанлък и Чирпан тукашна верига магазини е заложила на българското. По този начин най-вече месото, колбасите и млечните произведения излизат по-евтино от средната цена за региона. През седмица има промоции и примерно българско сирене, което редовно струва около 14 лева, се продава за десетина лева. Има и натрошено сирене, по нищо неотстъпващо по качество на прилежно подредените бучки във витрината, които са с два-три лева по-скъпи – идеално е за баници и тестени вкусотии, приготвени вкъщи. Атрактивна за самотни хора и особено пенсионери са топлите гозби, приготвяни в собствена кухня. Редовни клиенти изчисляват, че е по-насгода да си купиш оттук порция супа или готвено, отколкото да харчиш ток, вода и продукти вкъщи, а след това да ти се наложи да изхвърляш застояла храна. Порция от 350 г вкусно приготвено ястие с месо излиза между 5 и 8 лева в зависимост от продуктите в него. Да речем, килограм заешко по ловджийски е 21 лева. Рядко има по-високи цени от тази – при още по-скъпо месо или специални сосове.

Продуккти -  София, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе:

Зеленчуци

Зрял лук 2 лв./кг 2 лв./кг 1,80 лв./кг 3,50 лв./кг 2 лв./кг 1,40 лв./кг

Чесън 10 лв./кг 6,70 лв./кг 8 лв./кг 9лв./кг 7 лв./кг 9 лв./кг

Моркови 2,50 лв./кг 1,85 лв./кг 2,10 лв./кг 2,80 лв./кг 1,70 лв./кг 1,50 лв./кг

Картофи 1,60 лв./кг 1,80 лв./кг 2 лв./кг 2,30 лв./кг 2,10лв./кг 1,50 лв./кг

Прясно зеле 2,20 лв./кг 2,80 лв./кг 2 лв./кг 3 лв./кг 2,20 лв./кг 1,80 лв./кг

Домати 4 лв./кг 4,20 лв./кг 5,50 лв./кг 5 лв./кг 5 лв./кг 3,50 лв./кг

Краставици 5 лв./кг 3 лв./кг 5 лв./кг 4,50 лв./кг 4 лв./кг 4 лв./кг

Пипер 6,50 лв./кг 5,50 лв./кг 5,50 лв./кг 4,80 лв./кг 6 лв./кг 4,50 лв./кг

Зелена салата 1,50 лв./бр. 0,70 лв./бр. 2 лв./бр. 1,80 лв./бр. 0,80 лв./бр 1,50 лв./бр

Пресен лук 1лв./вр. 0,75 лв./вр. 1,50 лв./вр. 1,40 лв./вр. 0,60 лв./вр. 1,20 лв./вр

Пресен чесън 1,70 лв./вр.

Варива

Ориз 3,30 лв./кг. 3,25 лв./кг 5 лв./кг 2,50 лв./кг 4 лв./кг 4,50 лв./кг

Леща 3,60 лв./кг. 5,40 лв./кг 5 лв./кг 3,10 лв./кг 5 лв./кг 4,50 лв./кг

Боб 5,60 лв./кг 5,85 лв./кг 6 лв./кг 4,50 лв./кг 5 лв./кг 5 лв./кг

Млечни

кис. мляко 1,50 лв./400 г 1,40 лв./400 г 1,75 лв./400 г 1,35 лв./кг 1,50 лв./400 г 1,10 лв./400 г

прясно мляко 2,50 лв./л 2,75 лв./л 2,55 лв./л 2,50 лв./л 3,50 лв./л 3,20 лв./л

кашкавал 25 лв./кг 20 лв./кг 25 лв./кг 18 лв./кг 15 лв./кг. 22 лв./кг

сирене 16 лв./кг 15 лв./кг 15 лв./кг 13 лв./кг 14 лв./кг 18 лв./кг

масло 5 лв./250 г 5,50 лв./250 г 7 лв./250 г 4 лв./250 г 5 лв./кг

Олио 2,40 лв./л 2,60 лв./л 3 лв./л 2,10 лв./л 3 лв./250 г 2,50 лв./л

Животински

свинско 11 лв./кг 14 лв./кг 12 лв./кг 8,50 лв./кг 12 лв./кг 10 лв./кг

кайма 12,50 лв./кг 10 лв./кг 11 лв./кг 10 лв./кг 12 лв./кг 9 лв./кг

пиле 8 лв./кг 7,85 лв./кг 8 лв./кг 6 лв./кг 10 лв./кг 7 лв./кг

яйца 4,50 лв./10 бр. 3,70 лв./10 бр. 4,60 лв./10 бр.4,50 лв./10 бр. 4 лв./10 бр. 4,50 лв./10 бр.

*По темата работиха: Елена Иванова, Елена Дюлгерова, Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов, Добромир Радушев, Владимир Симеонов